2017-03-30
今日我到中环上培训课程,听说中环街市对面有间俄式海派罗宋汤最近很红,我想上课前应该可以吃一碗吧。中午1点去到,疯狂的人龙,想到食物有一定水准才有那么多人排队, 就等一下吧! 还好, 食客都很识做, 食完就离开让位给在等候的人, 大概10-15分钟后,就轮到我啦! 哈哈~ 虽然餐厅细细, 夹杂些嘈杂声, 但是我一坐低就隐约听到背后传来音乐声, 立刻令我刚刚在等位时候的焦虑一扫而空。看到好特别的餐纸, 需要些时间阅读, 好彩有位著制服先生好似知道我唔识落’柯打’主动行过黎好有礼貌问需要帮忙吗? 经佢讲解之后原来好容易就’清楚明白’喇! 来到这里当然要试下主打’海派牛腩罗宋汤’跟上海面. 另外经制服先生介绍叫左唐沁蛋同虾多士饮奶茶. 因为只有我1个怕食唔晒唔好浪费, 最多下次再黎帮衬过. WOW!WOW!WOW!汤好浓好好味, 牛腩谂得黎弹口, 制服先生话d汤系骨汤淆出黎, 所以味道同一般系出面饮会好大分别. 又唔会口渴即系无加味精啦! 唐沁蛋一定唔可以错过, 我1年最少去2次日本, 仲比美过系日本食, 虾多士有虾鲜味, 多士好脆, 真系唔知点可以保持脆卜卜. 奶茶由我小学已经开
WOW!WOW!WOW!汤好浓好好味, 牛腩谂得黎弹口, 制服先生话d汤系骨汤淆出黎, 所以味道同一般系出面饮会好大分别. 又唔会口渴即系无加味精啦! 唐沁蛋一定唔可以错过, 我1年最少去2次日本, 仲比美过系日本食, 虾多士有虾鲜味, 多士好脆, 真系唔知点可以保持脆卜卜. 奶茶由我小学已经开始饮, 妈咪屋企自己又煲, 所以我要求好高. 竟然呢度奶茶俾我好大惊喜浓度适宜, 原来系丝袜奶茶.
虽然呢间餐厅细细, 但从我系门口排队开始, 制服人员关心请客人耐心等候到唔识落’柯打’之后的食物质素, 可以睇到老板待人接物的要求, 同埋厨师对每款食物的要求, 都是深思属类, 系用个心去做, 其实我去参加培训课程之前, 已经系呢度上咗好好的1课, 做生意唔一定只系揾钱, 良心企业好重要, 不过唔系每个餐厅都做到, 毕竟用呢这个价钱享受到每个细节, 我觉得好值得. 下次一定班齐马再黎食餐劲。