2019-09-02
今日同老婆行去元朗, 不小心转入内街见到一个非常抢眼的大招牌 "老板火锅冰室" 门外看看很怀旧的装修, 再望望问口个餐牌 只系$198 一位的粥底火锅, 仲有7 款海鲜, 当然要试试啦。店内我装修绝对系打卡热点, 墙身好多香港旧电影海报, 播住上一代的经典金曲, 感觉几过瘾。调味料不花巧, 简简单单四款, 其中XO 酱系老板推介, 真系好香好足料。一入职员就亲切介绍海鲜火锅选料, 蟹同沙白系老板已经为我地预备好, 再拣多5 款海鲜就系第一部分。 海虾,鲍鱼,大鱿鱼,贵妃蚌,蛏子。蟹上枱时时肉仲跳动紧, 绝对新鲜!沙白每一粒肉都肥嘟嘟, 没有沙, 一打开口就夹上黎, 鲜甜到不得了。另外蛏子也很出色, 厚肉而且弹牙鲜甜。枱边有计时器同指示, 每样海鲜都计准时间没有过火。海鲜真系一食便知龙与凤。第二部分自选八款火锅配料- 喜好牛的要试试极上牛柳粒同肥牛, 牛味重, 唔知系咪因为米水粥底所以入口食落去嘅牛都有一份细滑感,又唔会好韧, 可惜唔系任食只能浅尝。另外墨鱼丸系自家制, 又真系好有口感, 弹牙, 食到粒粒墨鱼肉咖。其他饱肚配料都不错, 本人就觉得丸类较出色, 另外一款姜汁皮蛋贡丸都不
蟹上枱时时肉仲跳动紧, 绝对新鲜!
另外蛏子也很出色, 厚肉而且弹牙鲜甜。
枱边有计时器同指示, 每样海鲜都计准时间没有过火。
海鲜真系一食便知龙与凤。
第二部分自选八款火锅配料-
其他饱肚配料都不错, 本人就觉得丸类较出色, 另外一款姜汁皮蛋贡丸都不错。
食到咁上下,职员会加埋南瓜粒同芋头粒煲一阵, 煮埋其他配料同蔬菜已经好饱喇.... 最后加埋个粥胆 调味料的菜脯葱粒等滚一下, 就成了超级鲜味的海鲜粥。 说真点.... 完全是精华, 味道好浓郁, 好好食, 咁多海鲜再加配料, 饱到连饮品都饮唔晒。
老板话水果茶系二人份量的, 豪华版水果茶, 必点!