2021-11-06
一日一黄店-湾仔良心冰室文华饕记 每到放假 又要四围揾下良心店支持一下 今次呢间冰室 有两层 见到有唔少文宣 同大量动漫周边模型 当中以鬼灭为主 睇得出店主真系好钟意鬼灭 除此之外 宠物小精灵 同死亡笔记 模型都好靓🥰 成间展览馆咁 仲毒过信和同现时点😍呢间餐厅可以话系每个储figure朋友仔既梦想撇除上面一点 呢间餐厅 比较似大排档.呢日晚市嚟到 都算多人 但佢地方大 唔洗等位地下满座 所以开左2楼 叫我上去 随便坐 模型我多到震惊2楼小热 我自己走去开左部风扇冷气 好凉😂.开始讲嘢食 晚餐跟饭 汤 热饮佢哋先上咗个 ⭐️粟米萝卜猪骨汤👌🏻算大碗 住家feel 清清地 甜粟米味 唔错⭐️脆皮鸡软骨拼虾球$108 (冻柠茶加$3)👍🏻好大份既小炒 虾球大概5-6粒 其他都系鸡软骨👍🏻炸粉唔算厚 松化 好脆 (可听声)😋落左辣椒 同 炸蒜 去炒一炒 都几嘢味‼️份量好多 大概二人份量 一个人食太热气.⭐️鱼香茄子煲$72 (冻奶茶加$3)上菜果时啫啫声 同样好大份👍🏻有大量茄子 肉碎适量 鱼香茄子真系好送饭👌🏻调味方面适中 🤔感觉可以再重口味啲🤔但如果好重口味 又可能2啖食完一碗饭😂就真系睇个人
😍呢间餐厅可以话系每个储figure朋友仔既梦想
撇除上面一点 呢间餐厅 比较似大排档
呢日晚市嚟到 都算多人 但佢地方大 唔洗等位
地下满座 所以开左2楼 叫我上去 随便坐 模型我多到震惊
2楼小热 我自己走去开左部风扇冷气 好凉😂
开始讲嘢食 晚餐跟饭 汤 热饮
佢哋先上咗个 ⭐️粟米萝卜猪骨汤
👌🏻算大碗 住家feel 清清地 甜粟米味 唔错
⭐️脆皮鸡软骨拼虾球$108 (冻柠茶加$3)
👍🏻好大份既小炒 虾球大概5-6粒 其他都系鸡软骨
👍🏻炸粉唔算厚 松化 好脆 (可听声)
😋落左辣椒 同 炸蒜 去炒一炒 都几嘢味
‼️份量好多 大概二人份量 一个人食太热气
⭐️鱼香茄子煲$72 (冻奶茶加$3)
上菜果时啫啫声 同样好大份
唔叫小炒 平时饭餐都系$40-50 唔贵 值得支持
#hkfunfoodrecord穷游香港
#hkfunfoodrecord_湾仔
#hkfunfoodrecord黄店
#文华饕记 (湾仔)
地址:湾仔克街1-5号展鸿大厦地下D-E号舖
⭐️评分:
味道:3.5/5
环境:4.5/5 有天女兽模型 私心加分
服务:4/5 收银机姐姐好有礼 走果时都有讲 多谢支持
抵食:4/5
#饮食 #美食 #优惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃货 #食评 #香港美食 #一日一黄店 #铜锣湾美食 #湾仔美食 #茶餐厅 #冰室 #大排档