2021-05-18
今晚特登入元朗食呢间阿叔泰面,一直身边朋友都向我推荐呢间泰面,终于有时间食了。阿叔泰面门口设有坐位俾人等位,不过我等左一阵好快已经安排我同朋友入坐。店员细心向我地介绍船面既汤底都是牛骨制成,船面以牛肉、猪肉、鸡肉为3种口味,可配搭金边粉、河粉、米线、粉丝等等 牛肉船面值特推荐,入面主要系牛腩同牛丸,牛腩非常入味,入口松软。汤底非常浓郁深褐色的汤底带点药材香味,入面仲有好多配菜包括: 芽菜、通菜、花生碎、独特既炸猪皮非常酥脆。面煮得刚刚好硬度适中。平均一碗价钱$58, 非常抵食。泰北金面是以椰汁咖哩汤配搭粗蛋面,味道香浓。粗蛋面口感烟韧,而且尽吸咖喱汁精华。主要是鸡脾非常入味嫩滑配搭香咖喱汁,味道口感一流。整体味道相当浓郁又香辣,价钱也合理$62小食方面我地叫了酸辣无骨凤爪酸酸甜甜,食落几爽口,配上酸辣汁调味、配上洋葱丝, 层次更丰富, 酸酸味味吾会好辣。餐厅饮品有好多选择,我就选择了泰式奶茶,呢度泰式奶茶同出面既手标茶差不多,不过值得一赞味道吾会好甜有茶香味正合我意🤗