2020-12-23
放工去完荃湾地铁站交收, 咁冻, 决定行荃丰既一连串商场返屋企。先去四川风味买明天LUNCH, 然后经过劲出名既小厨美食, 见到仲开紧, 即刻飞奔去买传闻中劲出名既烧卖, 仲见到有玻璃鱿鱼, 好想食呀! 于是又买埋返去加𩠌! 店员态度超亲切, 因为烧卖我谂住买返屋企食, 于是问佢有冇个杯有冇盖, 佢话冇, 不过会帮我放好D。之后我记得好多人都推介佢地个辣酱, 我问店员系咪可以加好出名既辣酱, 佢话系呀! 我地D 辣酱好好食架, 唔辣架, 系麻! 于是就俾左好多辣酱我! 另外我拣玻璃鱿鱼要咩汁时, 本来想试沙嗲汁, 不过店员诚推咖哩汁, 话食得辣既就食咖哩汁啦! 好! 就试啦! 小厨美食店面虽小, 但藏有好多美食同良心, 呢D 系小店盖不住的光荣。传闻中劲好食既麻辣酱系有得卖既! 返到屋企, 急不及待即刻开黎食!店员真系放得好好, 返到屋企冇漏到!药膳烧卖首先真系要讲下个辣酱先, 真心唔太辣, 不过系麻, 但有好多脆脆野, 我食唔到系咩, 但系真系好好食。药膳烧卖唔系药材味, 食落里面绝对唔系粉, FEEL 到系肉。加埋个甜豉油, 一路食, 一路心中默默点头! 食完烧卖后, 老公仲将个汁
传闻中劲好食既麻辣酱系有得卖既!
返到屋企, 急不及待即刻开黎食!
店员真系放得好好, 返到屋企冇漏到!
药膳烧卖
食完烧卖后, 老公仲将个汁用黎食饺子, 可见佢几咁欣赏。
玻璃鱿鱼
个咖哩汁真系几辣, 但好浓, 见到鱿鱼面既咖哩浆! 超正!
鱿鱼一咬即开, 唔会韧。
有鱿鱼身同松! 夹埋个咖哩汁, 好满足!
听讲银针粉都出名, 下次会试埋!
支持小店! 💛