2021-07-27
随着自己嘅年龄选择餐厅嘅要求都愈来愈唔同。细个时候嘅要求就系冇乜要求/平靓正;人愈大,再好食再难食嘅野都应该慢慢试过,反而会著重𠮶环境/同你一齐食饭嘅人。我所讲嘅环境未必要系一个好靓,服务招呼好好嘅地方。有时太靓太好嘅野只系令自己周身唔聚财。Well,同爱情💓一样,唔系揾条件最好,喺揾𠮶岩自己嘅,适当嘅时候就留番喺自己嘅comfort zone入面。愈吹愈远,讲返今日间食店 - 珠江饭店大排档式嘅舖头分上下两层,铺头都几老式。卖嘅嘢一啲都唔贵,普通小菜都系一百几十蚊碟,价钱都几贴地。今次我地三条友仔6点半就到,坐咗上层,叫咗5碟𩠌2支蓝妹;叫完𩠌之后就愈来愈多人嚟,同埋愈来愈嘈,到7点左右上层就差唔多满人。蚝爽 $118第一碟上菜嘅𩠌,唔知系咪因为肚饿嘅关系,觉得好好食,难得喺我哋三条友都觉得好好食。蚝唔喺好大粒,应该喺沾咗层啲炸浆后就拎去炸。外边嘅炸浆好薄,一咬就喺蚝肉,细细粒,新鲜好食,非常推介。9/10XO酱蝴蝶腩 $108(猪)开头我哋以为蝴蝶腩喺牛肉,问左店员先知喺猪。上菜𠮶时我又觉得好奇怪,XO酱炒嘅嘢系咁嘅样?!咁又系嘅XO酱间间都可以唔同。依碟𩠌酸酸辣辣,一食落去都唔喺
选择餐厅嘅要求都愈来愈唔同。
细个时候嘅要求就系冇乜要求/平靓正;
愈吹愈远,讲返今日间食店 - 珠江饭店
大排档式嘅舖头分上下两层,铺头都几老式。
卖嘅嘢一啲都唔贵,普通小菜都系一百几十蚊碟,价钱都几贴地。
蚝爽 $118
第一碟上菜嘅𩠌,唔知系咪因为肚饿嘅关系,
XO酱蝴蝶腩 $108(猪)
开头我哋以为蝴蝶腩喺牛肉,问左店员先知喺猪。上菜𠮶时我又觉得好奇怪,XO酱炒嘅嘢系咁嘅样?!咁又系嘅XO酱间间都可以唔同。依碟𩠌酸酸辣辣,一食落去都唔喺几对路,d猪骚味都几劲,好心啦拖多几次水,揾姜爆佢几下都好丫。
非常不推介。1/10
避风塘炒茄子$88
碟𩠌一上枱嘅时候,我哋三条友都觉得点解咁大阵美极既味道😂
食落先知,佢避风塘啲炒料「炸蒜头花椒洋葱辣椒干」应该加咗美极去炒。
炸浆唔算太薄都唔系太厚,热辣辣,都几好食。
普通推介。6/10
辣子鸡$98
碟𩠌一上枱嘅时候,又系一阵美极既味道😂
碟鸡嘅卖相一啲都唔讨好,成只鸡脚对住我。鸡件切到好细粒好细粒好似返咗大陆食。
味道都几咸下,食落都隐约食到阵鸡嘅味道,应该系冰鲜鸡。
其实都几咸下,但呢碟𩠌应该系要咸嘅,用嚟配下啤酒都唔错。普通推介。5/10
最后一味菜
?!虾干小炒皇 $??
由于饮左温下温下,碟菜叫咩名几多钱都唔记得mark。
碟菜都好食,小炒皇其实真喺落咩炒都得,一见到有我最中意煮,好鬼有益嘅鲜淮山,我就加佢1分。
好食,有获气,难得系大排档食到鲜淮山。
小小推介。6.5/10
今晚嘅月亮🌕好圆好近,但唔知点解望住𠮶月亮总系觉得有啲忐忑。
Mcmug综合评分:7/10。以大排档嚟讲,水准算几高。当然食大排档都喺要撞下手神;睇吓个师傅心情;当日嘅材料新唔新鲜;同埋自己点叫𩠌。但至少依餐好过我上星期食嘅爱文生都几多下。