2019-01-25
呢间饮品店听fd去完台湾特别同我讲,因为佢知道我会好中意个名。但系台湾,都冇试到啦。鸣鸣……但之后竟然又做左过江龙了,有点儿期待。黎到荃湾咁多美食,梗系试「良辰吉时」!朋友拣火龙果珍珠鲜奶茶,我本身就想要宇治抹茶鲜奶茶加抹茶珍珠。但傍晚估吾到已经冇哂喇唉,谂住双抹茶特浓咖嘛,破坏左个计划添~!咁我改要白玉珍珠。点知比到落黎,错左!!鸣鸣……佢比左白玉珍珠鲜奶茶!我初头都冇为意!因为同朋友倾住计,之后就话点解会同个朋友一样既!同个味道真系吾太好!先记起!首先,朋友个杯系火龙果珍珠鲜奶茶,火龙果珍珠好似未煮得好够同个味酸酸地。我个个珍珠个质地都吾算太好。最重要既系。个茶!好薄!真系比吾到合格仲同我心中好大落差💔!先系比错,二个茶冇茶味,死甜,已经叫左少甜,仲好甜,完全吾觉饮紧奶茶,再讲,同「鲜」奶茶差好远!人地鲜奶茶系特别贵,仲用料靓d。但呢到真系完全感受吾到。而家市面上其实有好多呢d茶饮店,可以教大家,睇到相已经分辨到高/下!就系冲出黎既茶睇落去都系好稀薄,吾得厚身,好易混俗,以我经验,一定系吾好饮。就系冇茶味、薄身、稀。我其实吾知点解可以咁,可以冲到咁,可以冇茶味!唉!大失望。饮到我个
黎到荃湾咁多美食,梗系试「良辰吉时」!朋友拣火龙果珍珠鲜奶茶,我本身就想要宇治抹茶鲜奶茶加抹茶珍珠。但傍晚估吾到已经冇哂喇唉,谂住双抹茶特浓咖嘛,破坏左个计划添~!咁我改要白玉珍珠。点知比到落黎,错左!!鸣鸣……佢比左白玉珍珠鲜奶茶!我初头都冇为意!因为同朋友倾住计,之后就话点解会同个朋友一样既!同个味道真系吾太好!先记起!首先,朋友个杯系火龙果珍珠鲜奶茶,火龙果珍珠好似未煮得好够同个味酸酸地。我个个珍珠个质地都吾算太好。最重要既系。个茶!好薄!真系比吾到合格仲同我心中好大落差💔!先系比错,二个茶冇茶味,死甜,已经叫左少甜,仲好甜,完全吾觉饮紧奶茶,再讲,同「鲜」奶茶差好远!人地鲜奶茶系特别贵,仲用料靓d。但呢到真系完全感受吾到。而家市面上其实有好多呢d茶饮店,可以教大家,睇到相已经分辨到高/下!就系冲出黎既茶睇落去都系好稀薄,吾得厚身,好易混俗,以我经验,一定系吾好饮。就系冇茶味、薄身、稀。我其实吾知点解可以咁,可以冲到咁,可以冇茶味!唉!大失望。饮到我个fd饮吾到一半已经掉左。浪费呀简直。价钱都吾系特别平咖。
唯一盛赞佢既地方为,店员好倾好细心。我地拎完饮品,放低影相,又推荐我地边到影得靓d。仲要迎合我呢d环保小众!!我带左自己环保饮筒去,但因为个枝冇得插穿个包装胶纸,我就叫店员吾好封,但当时又落住雨,要用遮,都几麻烦,但店员都有提我,我话吾怕(因为吾想浪费胶)。咁之后店员话,下次其实可以封左,叫我地用把刀帮你鎅开咁你咪用到枝环保饮筒!其实平时去到呢d台式饮品店,我都好想咁!但又怕d店员觉得烦同吾普及,好多人又吾知点。所以多数都冇提出,自己辛苦d算。但呢到既店员就释除左我既忧虑,非常好!可以放心做环保!佢亦都鼓励同类事情发生!好!感!动!呢方面系好好!好值得人鼓舞,鼓舞人心!
但之后行街,估吾到九龙城都有,我想比多次机会佢,见到大大个纳豆人形牌, 再有片播,我先知原来系佢主理!惊讶!!睇番个公仔logo,就知咩事!原来系咁!我就觉得,生于台湾,应该好知原味道系点,更加不能马虎了事的!我见佢有牌排介抹茶,我又中意,就拣左呢个宇治抹茶玉露鲜奶,