2021-04-17
Homeland系一间新式意大利餐厅,总店喺大埔,我哋之前已经喺ig见到好多人介绍,今次终于有时间嚟大角咀嘅分店试吓~门口招牌同店入面都有彩色嘅霓虹灯,环境同装饰都用咗「家」做主题,仲有好多同香港有关嘅挂画同海报等装饰,好靓又心思💛 店员嘅服务仲好好添👍🏼
🥢西班牙海鲜炒饭 $168
呢款系大角咀店嘅限定菜式之一~ 一上枱嘅时候热辣辣,店员有提我哋小心热,唔好摸到个金属盘~ 佢哋摆盘几有心思,用咗啲食用花做装饰😍 配料超丰富,有大虾、蚬、青口、珍珠贝、八爪鱼、羽衣甘蓝同埋西班牙腊肠~ 全部海鲜都好新鲜,唯一系八爪鱼比较韧,扣咗少少分😣 仲有样几特别嘅系佢哋将啲羽衣甘蓝炸咗,食落有啲焦香,好似食紧紫菜咁😆 饭方面煮得好干身香口,仲有饭焦😍 味道就系甜椒粉嘅味加上海鲜味,都几惹味🤤 饭上面仲有加咗啲超酸嘅沙律酱,呢样就好似有少少唔夹。
🥢招牌明太子海鲜薄饼 $118
我哋本身叫咗另一款薄饼,不过畀呢个薄饼上面海量嘅紫菜吸引咗,食咗第一啖先醒起嚟错咗,所以就照食~😂
配料同样好丰富,有明太子沙律酱、烟三文鱼、大虾、蟹柳、芝士、洋葱同埋灯笼椒,整体配搭好食而且几清新,但明太子味就唔系好出。批底系好薄嘅果种,但就唔算好脆身~
🥢烟三文鱼凯撒沙律 $58
呢个凯撒沙律大致正常,份量都算几多~中间有烟三文鱼砌成嘅花,仲有好多芝士碎同面包粒,酱汁份量啱啱好👍🏼 不过上面果几块摆到好似花瓣嘅「咸鱼」就有啲伏,超咸仲有啲啲腥,个人嚟讲唔太啱食😵 不过挑开咗其实就无大问题嘅🙈