2022-10-12
沪菜是我喜爱的菜式之一,呢间已经系我第二次到访。原因呢度嘅食物味道样样都有水准,食物选择都几多(我仲有好多嘢都想试)餐厅环境又坐得舒适,绝对值得多次到访。🥜先嚟一个小食卤栗子花生,卤栗子同花生都充满酱油嘅味道,而且非常软腍,平时我都好少食花生,但呢个会忍唔住一口接一口咁食。▪️皇朝小笼包(8pcs)屡获殊荣嘅小笼包,每个小笼包都色彩缤纷,口味都唔同;先由中间原味开始,接著顺时针开始顺序食糟溜丝瓜 > 鹅肝 > 黑松露 > 芝士 > 蟹粉 > 蒜香 > 川味,味道由淡到浓咁开始,每粒小笼包都皮薄多汁鲜甜,一试难忘。▪️鲜虾猪肉云吞猪骨汤云吞同样皮薄,虾肉食落爽口弹牙,加埋新鲜猪肉,香浓嘅猪骨汤整体好好味。▪️京酱肉丝配薄饼京酱肉丝用咗豆豉酱汁去炒,入口香浓惹味,薄饼皮包住肉丝和香葱一齐食,好似食咁片皮鸭嘅味道。▪️香煎豆沙锅饼煎到金黄香脆嘅外皮,配埋香甜适中嘅豆沙馅呢道菜作为结尾最适合不话,系我食沪菜必点嘅甜点。
餐厅环境又坐得舒适,绝对值得多次到访。
▪️皇朝小笼包(8pcs)
▪️鲜虾猪肉云吞猪骨汤
▪️京酱肉丝配薄饼