2019-05-04 85 浏览
成日上深圳东门见到人拎住一杯杯超多的竹签就觉得好爽好想试下. 但又惊卫生问题加埋拎住系街边食好唔方便,所以始终冇试过. 呢日朋友生日有人就提议去食尖沙咀间串王之王-正宗成都串串火锅,就去试下有几正宗~间铺唔系好大,但啲位就好宽敞,我地仲有幸坐到最近雪柜张台,所以好方便. 一坐低就每人分发一条围裙上面印坐比坚尼好搞笑,对于我地粗心大意既朋友黎讲围裙系好有用~之后店员会教你系香料吧调香油碟/干碟,有蚝油,葱,蒜,辣椒等,仲有一罐罐独立包装嘅麻油比你拎 一啲都唔悭料.我地一行6人有2个锅 可以拣4款汤底,我地就拣左必试麻辣,沙嗲,药膳,菌王. 然后就可以自己出去拎野食~ 呢度系$248 120分钟任饮任食放题,除左基本火锅配料仲有好多出面少见啲既成都特式菜. 例如剥皮鱼,鸭红,粉耗子,香叶牛肉等. 特别推介一下剥皮鱼! 好滑冇骨唔腥好好食,我谂我一个人食左10串剥皮鱼. 汤底全部都好浓唔洗点其他香料都已经好好食,因为我唔太好辣所以比较中意沙嗲同菌王汤底,其他朋友就堆晒系麻辣果边,早知点两个麻辣冇咁逼~ 咁一串串食真系几方便,唔洗惊沉左底捞唔番,同堆望住一大堆食左既竹签系前面真系好过瘾好有满

汤底全部都好浓唔洗点其他香料都已经好好食,因为我唔太好辣所以比较中意沙嗲同菌王汤底,其他朋友就堆晒系麻辣果边,早知点两个麻辣冇咁逼~ 咁一串串食真系几方便,唔洗惊沉左底捞唔番,同堆望住一大堆食左既竹签系前面真系好过瘾好有满足感.

我地仲点左两款小食,串皇酥肉/炼奶糍粑. 酥肉好香口,岩晒系啲野未煮好之前医住肚先. 炼奶糍粑同炸既方式煮,内面仲好烟韧~