一入到铺头 ,就闻到好香既红茶味,似柠檬茶味,闻耐左又似鸳鸯味,嗯,即系红茶底好香啦,其实奶茶难冲得好饮,柠茶都系,但去到每间茶餐厅都好想试左热奶茶试试水温先讲返时,速度非常ok,好快4杯奶茶就到手喇,攞上手既时候系完全feel到滚热辣既,听讲个杯系特制既,保温但唔烫手既。(杯身系系较厚既)买完拎左好几个站先饮,饮既时候已经唔系最热,最印像深刻既系嗅觉既先享受,真系好香,其他好饮既奶茶都未试过闻落去咁香,网上做左功课话师傅会预先放好糖(一般旧式餐厅都会落埋,但一般都劲甜),佢无比棍,所以我无搅混,第一啖饮落未搅都觉得够哂味(听讲有得拣糖度,但是日师傅无问我就,就先试原味啦),以前觉得好饮既奶茶,样样都够哂味,糖都唔驶落都ok既系好奶茶,同可可,同豆花原理一样,但原来仲可以咁香同咁顺喉,饮落去咁舒服,唯一唔好既系饮到最后一啖 ,会好甜,都整体甜度对我黎讲都略甜左少少,下次会试下拣糖度。其实食物既温度系一个好好既加分题,成日所谓既"水滚茶靓",野食热辣辣上咩都好味左d,但有时太热会碌亲人, 慢慢d野食都变当常温,大家都习以为常常件事,到突然遇上滚热既野时,反而变左"特别事"依家最出名既奶茶

依家最出名既奶茶,系应该系太兴 , 翠华 ,湾仔金凤冻奶茶 ,澳牛等等,澳牛同翠华都偏漏,湾仔金华好多年前饮过,记得系几正既,几impress既,一直觉得翠华所有野都好普通以下,但价钱就响天上,佢既奶茶其实都只系叫正常,,,曾经响佐敦一间老餐厅饮过好奶茶,响南京都饮过正既冰镇,太兴未饮过,有些出名既老餐庙如美都,太子金华奶茶都唔多出色,"美都"直头系差,,,旺角新宝隔离标签自己鸳鸯王既茶记,奶茶都系唔得既 ,如果以平民界黎讲,大家乐既都算系咁啦,按性价比,,,唔差架喇㖞

唔涩,啱色,质感厚,,仲有呢间教晓大家既,闻落去香同顺喉。

后记:再去左次试饮鸳鸯,今次拣左少甜,比起坊间鸳鸯一般都偏咖啡味重,佢系入口相对淡d偏奶茶feel,但饮落都渗番咖啡香既。

第2次去终于有幸见到茶王,但入面其他师传都已经相当唔错丫,熟手,爽手,给个赞。

热鸳鸯