2023-05-18
由台湾过江龙,中环喺首间海外分店,招牌仙草用上8小时熬煮仙草干而成,所以舖头叫 八时神仙草🙈沙冰用仙草冰砖刨制。但最惊喜系芋圆好出色,体积偏大粒,好香芋头地瓜味、烟韧口感啱啱好!虽然价钱的确唔平,但整体质素唔错🙈👓芋泥燕世雪花盛盘 $85伴碟-芋圆红豆。好少会听到我用「完美」依两个字,同埋赞芋圆真系好食。选取了屏东和大甲芋头、台中大肚山地瓜,无论地瓜定芋头味嘅芋圆都好香,有一粒粒地瓜芋头蓉,质感烟靭有咬口但又唔会太硬,每粒size大所以咬落去更加有口感!面头系奶盖加燕麦粒+芋泥球,燕麦奶盖味道好食但太少酱😭沙冰用仙草冰砖刨制,但略嫌淡味似冰底、唔算好特别,内里又冇馅,靠倒炼奶就真系好味好多😅冰不是一丝丝,反而好似阔条面咁一薄块一薄块,好得意,有少少仙草嘅胶质丝😂冰嘅最低层原来有层仙草!记得食唔晒啲冰都要撩吓佢!评分:7.5/10👓芋泥嫩仙草盛盘 $56嫩仙草有几个款式,例如配雪糕球/ 芋泥/净系芋圆。我依个款式有例牌芋泥、粉圆、紫米、红豆、仙草。芋圆真系好好食!仙草滑嘟嘟,比较似啫喱状水状,有别于平时食落硬身啲。视乎你钟意咩口感~评分:7/10
👓芋泥燕世雪花盛盘 $85
评分:7.5/10