2017-08-18
<点点甜>🍵宇治森林($48)🍦豆腐花/红豆/抺茶啫喱/白玉/抺茶雪糕▪️💔想食另一款抺茶纽纹雪糕,但话抺茶煎饼无货,所以无得叫😭就推荐另一款都多人叫,我见都大致相同🤔就试下。-一泥到,哇👀都几大杯wo,个杯好阔身,比起市面d芭菲杯👍👉🏽🍵第一啖食,我忍唔住讲左句好似麦记d新地雪糕🍦🙊即刻比同行者🤛直挥拳。👉🏽不过嗒落抹茶味系有嘅,但我觉得个牛奶雪糕底同d抹茶粉好似捞唔均咁,阵味有d分开🤷♀️先泥奶香再渗d茶味出泥咁🤔。👉🏽而肉眼睇落个雪糕到有清楚见一点点抹茶粉😲不过唔难食嘅,但又未到好浓郁。-👉🏽配料有一粒粒嘅红豆,我比较偏喜欢带点蓉质嘅颗粒红豆,食落无咁干身同绵密d。依到太干身la,一粒粒红豆冰d红豆咁,又无乜味。👉🏽白玉有两粒,一粒艾草一粒原味,口感偏软左少少,唔够烟韧。👉🏽💚抹茶啫喱我觉得神级好食wo😍茶味虽然唔系好浓,但个口感好正,带嚼劲嘅啫喱,质感偏挺身d无咁软,好好咬🤤-👉🏽原来仲有层粟米片🤝😻食到最期待嘅画面出现了,脆卜卜🤘🏾不过食到后期d雪糕溶左,浸到d粟米片腍到个口感好难食,纸皮🤢👉🏽最后有层豆腐花结尾,但我觉得阵味有d怪怪地😂无乜豆香,系假甜味。💚榴
🍵宇治森林($48)
🍦豆腐花/红豆/抺茶啫喱/白玉/抺茶雪糕
▪️
一泥到,哇👀都几大杯wo,个杯好阔身,比起市面d芭菲杯👍
💚榴连忘返($34)
榴梿肉/榴梿汁/椰果/黑珍珠
▪️
🙊暂时我都系觉得之前聪嫂个榴梿黑糯米整体最好食。但无左la😩。
😼佢整嘅时候传泥好大阵榴梿味,个球榴梿肉新鲜抔出泥。
🤔泥到个卖相有点颓,榴梿肉黑糯米都好细球🙁而且只系普通椰汁底,写住有榴梿汁,但个底完全无榴梿味。
👉🏽黑糯米有点干身,无乜黑糯米香味,味道很淡,口感不算烟韧。
👉🏽榴梿肉食落好多一丝丝嘅榴梿肉质感,味道都几浓烈🙈余香在口中。
👉🏽椰果条份量都几多,口感好爽弹多汁😋
👉🏽黑珍珠同样多,口感唔多烟韧,有d硬。
👉🏽整体觉得唔多冻,冻d好食d。
💜芋泥奶冻冰($32)
配料: 芋圆/红豆/奶冻/小丸子/芋泥
▪️
依个真系伏,又失望🤦🏽♀️🤦🏽♂️个样好hea
🙅🏻芋泥系天然芋头打成,甜度低,但质地干争争到好差🙁
🙅🏼红豆份量多,系一粒粒口感但又无乜味。
🙅🏽奶冻似系自家做,口感软滑,但无乜奶香。
🙅🏾芋圆有紫色同黄色两种,紫色口感烟韧d,黄色个种偏硬,味道偏淡。
🙆🏻小丸子最好食,口感好烟韧呀!!
🙅🏿最唔掂系个冰底,冰粒大,无味😭成个芋头冰都好dry,又唔解渴☝️早知拣仙草冻😔