2020-03-15 370 浏览
近年芋头、芋泥的产品大热,我去完台湾之后都会挂住𠮶边嘅芋头牛奶,难得见到呢间店舖用芋头做主题,就入去睇下有咩好饮~除咗芋头系列之外,佢都有其他台式饮品同小食,而我最后就拣咗杯芋头风暴(中size, 无糖)以$33黎讲,size比我预期细,但系店员的确落足料,芋泥:牛奶1:1,冇沟水👍🏻芋泥绵滑幼细,味道非常天然,无额外添加糖份所以我十分满意😍(有啲店舖会预先系芋泥入面加咗糖,客人冇得自选甜度呢一点经常令我却步)底层嘅oreo亦为味道、口感添上层次,令芋泥牛奶饮落冇咁济,三者捞埋都无违和感,唔错!小建议: 要捞匀先好饮,如果唔系饮到最后芋泥同oreo会变得结身,好难用饮筒吸🤣