2022-02-22 1389 浏览
屋企人好钟意食芋头,有一日上网见到呢一间专卖芋头口味的专门店,咁我就买左甜品返来同屋企人一齐试下。呢间店的店主系一位90后的女仔,去台湾拜师学艺,咁喺香港我地都可以食到台湾的味道。店舖位于荔枝角,离地铁站距离三分钟左右。因为屋企人比较少,今次就买左少少黎试下,去到舖头,店员都好有礼貌同热情,有同我介绍货品,而我就买左两款返屋企食。千层芋头酥,有4款口味,四件就90元,我拣左三款口味,呢款千层芋头酥店员介绍亦都可以用黎做散水饼,或者结婚做回礼,可以有独立包装,好靓,而且颜色赏心悦目,相信收到的朋友一定会好开心。店员话焗返热来食会更好味,我地跟返指引黎焗,150°C 10分钟,酥皮层次非常丰富,而且好松化,里面包住芋泥蓉非常美味,而且软绵幼滑,亦唔会过甜。咸蛋黄𠮶款好有惊喜,原来同芋头味系咁夹。唔止芋头美味,成个甜品都做得好出色。芋头酥都系新鲜制作,不含防腐剂。我本身都好钟意食蛋卷,所以就拣左爆酱芋心蛋卷($95)黎试,一打开唔止闻到芋头味,亦闻到蛋糕的蛋香味,非常吸引,呢款系一整条,自己可以切钟意的大细黎食。相入面系我切左三件,呢个份量大约系整条的未到一半,份量都好多。芋头泥非常多,有啲

芋头酥都系新鲜制作,不含防腐剂。

我本身都好钟意食蛋卷,所以就拣左爆酱芋心蛋卷($95)黎试,一打开唔止闻到芋头味,亦闻到蛋糕的蛋香味,非常吸引,呢款系一整条,自己可以切钟意的大细黎食。相入面系我切左三件,呢个份量大约系整条的未到一半,份量都好多。芋头泥非常多,有啲细细粒嘅芋头增加口感,而且好好味!好够香同滑。屋企人都赞不绝口。

当日店员亦有介绍芋头吐司,个包装好靓,亦见到爆酱好吸引,下次都打算试下。

钟意芋头的朋友一定要试。呢间店原来都开左几年,但系我都系呢排先知,希望可以比更多人认识到香港有呢种咁特别的甜品

2022-02-15
外卖自取