西湾河老字号糖水铺明记系区内出晒名,由细个系附近浦开嘅朋友仔介绍,今晚终于可以一试啦🍨 当晚8点几去到,唔洗等位,座位都算阔落,唔会坐到人贴人,有大细枱,亦有一家大细一齐食。自己钟情芒果类甜品,可以话系零抵抗力,系menu度揾咗一轮,都唔见有我想食嘅甜品,但店入面贴满相,直接同老细点图中嘅「多芒小丸子」($52) 🥭🍦由芒果沙冰整成的底,唔会太甜或者太水,上面配有粒粒芒果肉,几鲜甜,唔会过酸,小丸子好Q弹又嚼劲,反而芒果雪糕就麻麻地,太甜,阵味好胶,有啲破坏咗成个甜品。但整体上「多芒小丸子」都系出色嘅,会推介比芒果爱好者🖖 朋友就试咗苹果金宝,呢个就不太推荐啦,佢仲话自己整会更好食😂

多芒小丸子
2023-06-02