2020-10-19
难得放假,我同朋友就去咗海边逛逛,其实个海边系指北角码头🤣,顺便行下新商场嘛。而且附近嘅和富中心最近亦都翻新咗,开咗唔少新餐厅,我哋去埋𠮶度八卦一下。最近细食咗,好多时晏食完午餐,夜晚都唔觉肚饿。行完一轮无咸食吸引到我,反而我好想食甜品,加上「Mango Mania」店员落力喺门口叫人入去试吓,我哋就帮衬下佢啦🙆♀️!入到去冇耐,我哋就发现其实两间餐厅系相通,隔离嘅橙象系食泰国菜🇹🇭,而甜品呢边系泰国过江龙嚟。最令我Surprised系店员们同甜品师都系泰国人,我真系完全无谂过,顿时觉得食物出品应该几正宗。甜品餐牌黄黄的💛,九成甜品同饮品都系关芒果事,芒果🥭,全部都系芒果!价钱唔算贵㖞,特别系见到实物之后就知物有所值。超级芒果狂热Super Mango Mania($68),睇图就知呢个系Combo,第一次食的话试杂锦就最好不过。甜品组合好丰富,卖相吸引😍,包括半个切花嘅芒果、芒果糯米饭、芒果布甸、芒果雪糕同埋鲜忌廉。芒果做到好挺身同拱桥嘅效果😂,原因系下低用只匙羹托起。🍮布甸有惊喜,因为佢系好浓果肉𠮶种,会见到一丝丝芒果,牛奶或布甸粉嘅含量较低。一向麻麻糯米饭🍚嘅我对呢度出品评价唔错
最近细食咗,好多时晏食完午餐,夜晚都唔觉肚饿。行完一轮无咸食吸引到我,反而我好想食 甜品,加上「Mango Mania」店员落力喺门口叫人入去试吓,我哋就帮衬下佢啦🙆♀️!
入到去冇耐,我哋就发现其实两间餐厅系相通,隔离嘅橙象系食泰国菜🇹🇭,而 甜品呢边系泰国过江龙嚟。最令我Surprised系店员们同甜品师都系泰国人,我真系完全无谂过,顿时觉得食物出品应该几正宗。
一向麻麻糯米饭🍚嘅我对呢度出品评价唔错,首先份量比较迷你,大小就如一球雪糕,啱哂我,糯米饭本身已经饱滞,份量太多的话似食紧正餐😅。再者,糯米饭质感软稔,但又无浆住个口嘅感觉,配合埋咸咸哋嘅椰汁一齐食🥥,好好味。糯米饭上面仲有啲脆米添。
冰砖外层嘅芒果粒好冰冻🥶,冰得好夸。大约食咗四至五粒芒果就可以「破冰」喇,刨冰唔系台湾𠮶种剉冰,似雪花冰多啲,形态绵绵的,一丝丝好细滑,而且本身亦都有少少奶味。嫌唔够味的话可以加埋伴旁嘅炼奶同芒果酱一齐食,又或者连埋上面球雪糕食都得🍨。
我自问唔特别钟意食芒果,但呢度嘅 甜品确系几有特色,唔系一般本地甜品舖可以做出嚟嘅味道,最起码全部芒果都好靓好新鲜👍,一啲都唔酸。
总括嚟讲,如果系芒果狂迷,真系值得嚟到北角试试,我相信唔会失望。本身以为餐厅环境几靓,又有啲服务,所以要收加一服务费,点知原来唔驶的,性价比高✌🏻。无得去泰国,唯有嚟呢度怀缅一下原味道先啦😙。