2021-06-10 338 浏览
向来都钟意食日本嘢嘅我,一直都好钟意揾一啲居酒屋,希望无论环境或者嘢食都有返左日本嘅感觉。呢间新开幕嘅居酒屋「朝」,开业唔够两个月,以日月为主题,意思系新嘅一日,喺太子嘅大南街,试业期间仲有八折优惠。装修雅致,布置简洁,环境光猛而且干净,几有高级日本居酒屋感觉,门口一幅大石墙上有月亮图案造型,同入面水吧嘅黑色月亮灯、垂吊既发光星星灯饰设计一致,水吧个图案会发光,同佢哋嘅店舖名呼应,夜晚七点半黎到唔算好多人,几适合约埋朋友一齐小酌几杯。系餐牌上见到选择几多,提供沙律、小食、刺身、炸物、唔同肉既烧物、野菜、料理、面、海鲜,饮品除左汽水、乳酸、梳打,仲有居酒屋必有既各式酒。-1️⃣ 朝邪恶玉子烧 💰78(👅: 8.5/10)呢道系餐厅既招牌菜,都系全晚最惊喜既菜色之一,玉子烧呈金黄色,睇落平凡,入口会同时食到鸡蛋同高汤既味。玉子系用日本靓鸡蛋制成,我谂系用左新纪元个种橙红既日本蛋,玉子咬落嫩滑,松软绵密,食落蛋味香浓,会食到蛋既鲜甜味。玉子入面有芝士,用左两种唔同既芝士,有拉丝效果,咸咸地个唔会腻,食落有啲似意大利既blue cheese,重芝士味但无盖过蛋香味。一咸一甜既冲击,配搭得宜,互相辉

1️⃣ 朝邪恶玉子烧 💰78(👅: 8.5/10)
朝邪恶玉子烧

玉子系用日本靓鸡蛋制成,我谂系用左新纪元个种橙红既日本蛋,玉子咬落嫩滑,松软绵密,食落蛋味香浓,会食到蛋既鲜甜味。玉子入面有芝士,用左两种唔同既芝士,有拉丝效果,咸咸地个唔会腻,食落有啲似意大利既blue cheese,重芝士味但无盖过蛋香味。一咸一甜既冲击,配搭得宜,互相辉映。如果玉子上碟时再热啲,做到更湿润有更多蛋汁,芝士更多就完美。
2️⃣ 烧牛舌 💰48(👅: 8/10)
烧牛舌

呢度既牛舌系厚切,有三旧,食落爽口juicy,比较烟韧而唔系入口即化个种,牛味浓,调味用盐同黑椒,正常既配搭,食落算香口,如果肉质可以再嫩啲同调味再重啲会食唔停口。
3️⃣ 金箔黑鱼子脆味牛油果沙律批 💰128(👅: 8.5/10)
金箔黑鱼子脆味牛油果沙律批

好特别既精致小食,有别于一般日式小食,呢个沙律批有三款味道可以拣,分别系龙虾、蟹肉同带子,三拣二,我觉得龙虾同蟹肉可能会似,所以拣左龙虾同带子。
卖相好似马来西亚菜既金杯,食落都好似,大细系一口可以食得哂。批皮系春卷皮,够薄咬落脆口,食落唔腻,唔会因为上面有好多湿既野而整到腍唒。
龙虾同带子我比较钟意前者,鲜味更出,龙虾沙律调味有咸香,食落开胃,牛油果沙律食落清新,同金箔、黑鱼子、批一齐食,食落口感丰富,入面湿润出面脆口,咸中带鲜甜,齿颊留香,四旧太小了。
4️⃣ 薄牛豆腐寿喜烧 💰98(👅: 7.5/10)
薄牛豆腐寿喜烧

呢个寿喜烧份量唔小,配料有豆腐、生蛋黄、油扬、冬菇、金菇同娃娃菜,上面仲有食用鲜花,色彩缤纷,食落饱肚。
寿喜烧汤底浓厚香醇,我自己唔系好钟意寿喜烧,有时觉得汤底太甜接受唔到,但今次依个寿喜烧系我接受到,唔会同食材唔夹,甜得黎会挑起食欲。
牛肉上枱时系七成熟,可以点蛋汁黎食,份量都几多,有四至五片。豆腐食落滑,油扬吸汤汁入味,寿喜烧汤底同油扬系绝配,其他食材都好入味,将寿喜烧嘅精华都索唒入去。
5️⃣ Daniel虾多士 💰128(👅: 8/10)
Daniel虾多士

呢道系餐厅既招牌菜,唔系一般Menu上面,系墙身一块黑板上面嘅厨师推介。
上枱时卖相非常吸引,店员有细心讲解食法,会提供较剪、刀、叉,将虾头同虾尾剪开,将多士同蟹肉中间既虾壳起左就得,但我自己系起走虾壳都费左阵周章,因为虾肉痴实虾壳,上面既辣椒丝店员话可以按个人喜好加,会有小小辣。
呢个虾多士同我平时系中菜食到既唔同,平时既虾多士虾肉原只开边同多士一齐炸,同会有一个甜酸酱点,而呢个唔系虾同多士一齐罗去炸,而且上面有好多平时虾多士无既野。
多士上面系大量蟹肉碎,加上本身既原只虎虾虾肉,虾肉爽弹,食落有咸香,带点鲜味而且仲有好多面包糠,食落香脆惹味。
辣椒丝食落唔算辣,画龙点睛,可以丰富一下味道同口感既层次。多士够厚,食落香脆,不过本身多士既调味唔够,如果可以有好似甜酸酱既调味会更惹味。
6️⃣ 酱烧日本饭团 💰38(👅: 8/10)
酱烧日本饭团

饭团上枱好吸引,因为已经充满照烧汁嘅颜色。饭团用日本米整,外层烧到带焦香,入边嘅饭够软熟,实净得黎偏湿润,食落香甜,有小小米香。
饭团上面嘅照烧汁够味,食落有酱油咸香同时甜甜地,烧香左之后更加惹味,唔系因为饱饱地可能会叫多一旧。
🌟食物卖相靓,摆盘好有心思之余,喺香港日式居酒屋来讲,水准都系中上水平,以人均大概二百几黎讲,系一个唔错嘅选择,平时食开嘅居酒屋都系铜锣湾、尖沙咀多,今次终于揾到间喺近旺角、太子既居酒屋,太子地铁站行去过只系3-4分钟路程。

我系七点半入座,就算食都差唔多九点几十点收舖,员工都唔会话赶收工赶人走,反而见到员工都好似一齐chill,闲时会听住歌咁跳舞,店员都好细心讲解嘢食或者食法嘅介绍,而且见佢哋同食客都有倾有讲,最钟意既系餐厅播放着日本流行歌曲,流行歌曲偏旧但全部都系我中学时期听既热门歌,好似回忆紧以前去日本既时光,系一间唔止嘢食、服务都有水准嘅居酒屋。

新开业优惠全单有9折优惠,而且星期一至三所有饮品都系买一送一,4点半到7点仲有Happy hour优惠,下次如果来会想试其他人系菜式,好似烧鸡泡鱼干、烧宫崎豚肉流心芝士竹轮卷、自家汁烧大葱鸡肉、西京雪鱼烧等,今次眼阔肚窄试唔到咁多。

👅味道: 8/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $250人均 (服务费: 10%)

2021-06-08
朝邪恶玉子烧