2015-10-20
最近外食真系食左唔少韩国菜,朋友之间约食饭问食乜好,大部份都话食韩国菜,不过冇理由食嚟食去果几间㗎,点都要发掘d新蒲点先得吖嘛。今次一行三人到上环,为乜? 咪系去揾食啰 (笑),商业区有太多美食选择啦,拣119 plus系因为想试下佢个大鉄锤溶岩天使面,同埋我至爱既芝士啦!店内装修简约舒适,坐得舒服又唔会太密集,倾密计大声dd都得 (爆),播住big band同好hit既英文歌,感觉系年轻人必到蒲点。首先叫杯野饮住拣野食先,点左MAX RITA,其实系一支啤酒,你可以拣橙、苹果 or 柚子,我就拣左苹果啦!下面有d苹果肉,饮既时候要搞匀佢,以免饮到尾时太甜。烧五花肉包菜,一上台为之惊艳,个五花腩烧到立立令,好有光泽感...哈哈。食既时候连埋kimchi 用生菜包住食,够哂惹味啊!野人韩牛,哈哈...野人野人,心谂一定系劲生牛肉啦!不过呢个牛系烧哂四边,再切薄片,topping有好多葱花,喜欢洋葱既可连洋葱食,不过我唔食生洋葱既,只以葱花伴食,加埋旁边碟好似面豉酱,口感唔错吖。甜筒炸鸡,哗...呢个够哂gimmick啦!成个甜筒咁上,不过甜筒唔食得 wakaka,只系食入面既炸鸡,新鲜热
店内装修简约舒适,坐得舒服又唔会太密集,倾密计大声dd都得 (爆),播住big band同好hit既英文歌,感觉系年轻人必到蒲点。 首先叫杯野饮住拣野食先,点左MAX RITA,其实系一支啤酒,你可以拣橙、苹果 or 柚子,我就拣左苹果啦!下面有d苹果肉,饮既时候要搞匀佢,以免饮到尾时太甜。 烧五花肉包菜,一上台为之惊艳,个五花腩烧到立立令,好有光泽感...哈哈。食既时候连埋kimchi 用生菜包住食,够哂惹味啊! 野人韩牛,哈哈...野人野人,心谂一定系劲生牛肉啦!不过呢个牛系烧哂四边,再切薄片,topping有好多葱花,喜欢洋葱既可连洋葱食,不过我唔食生洋葱既,只以葱花伴食,加埋旁边碟好似面豉酱,口感唔错吖。 甜筒 炸鸡,哗...呢个够哂gimmick啦!成个甜筒咁上,不过甜筒唔食得 wakaka,只系食入面既炸鸡,新鲜热辣感觉好热气啊!点埋旁边呢碟蛋黄酱,绝配绝配,不过最令我惊喜系果pat cream & 蕃薯泥,两者mix埋,好味到抢住食吖 (爆) 芝士玉子卷,呢个不得了啊!芝士控一定要食,美味既玉子卷包满左芝士,蛋浆半熟,溶左既芝士,加埋面头既沙律酱,有品味 xddd,呢件蛋真系俘虏左我的心啰,赞。 鉄锤溶岩天使面,呢个重头戏啊!好好玩,一支红色鉄锤,都几重手㖞!一野卜落去,敲碎d脆脆,捞埋d喇沙天使面一齐食,又几得意㖞,我最中意佢喇沙味劲浓,少辣得黎好惹味,每条天使面都挂满左喇沙汁,正到呢! 最后系爆芝烟肉,我同朋友们都觉得早餐有呢个食会超满足 (笑)。软软既白面包夹住厚厚既芝士,单系芝士已经吸引死我啦,加埋面层包满哂香脆既烟肉,omg...芝士+烟肉控点忍得住口吖,不过要趁热食,溶紧既芝士最好味,呢个都系必食推介。