2019-12-02
今日帮衬o左一间恬静o既小店。呢间中式饺子面档以手作饺子招徕,口号系「想饺就饺」,语带双关,带点玩点性质。一般饺子都系菜呀、猪肉呀呢类o架o者,但见佢门口sell 紧流心芝士口味甚至流沙咸蛋,等我一于试下佢究竟好无食先~先叫个正常o既先,叫o左碗芫茜鲜肉汤饺汤面($38)。本身我都几好芫茜,如果去d 食粥、肠粉o个d 铺头都会叫佢加多d,有时要另外加钱添。佢呢个汤面有5 粒汤饺,ok 饱满,酿入o左几多芫茜,十分之香,整体味道系唔错o既~面底有多个选择,包括唔常见o既菠菜面、银针粉甚至赞岐乌冬,全部一样钱。菠菜面其实都想试下,不过因为个面主要系朋友食,咁就佢拣番叫乜,佢写o左个刀削面。面条偏薄而长身,浸淫o系猪骨汤之中,汤呈奶白o既颜色。一心入o黎试特色水饺o既我,点o左一客芝士粟米拼芫茜煎饺($42),属于双拼,可以一次过试到多d 款式嘛。首先如果单叫一碟饺子(即系唔系汤面),佢会附送一碗是日靓汤。店铺当眼位置写住今日o既汤系野生山珍鸡汤,饮落带点中药补品o既味道,唔识得exactly 形容,有少少似我老母煲俾我饮d 抗敏感汤水o既味道,实好滋润。煎饺呢摆落口即刻能够感受到佢股镬气,
煎饺呢摆落口即刻能够感受到佢股镬气,少少㶶几香口。芫茜煎饺同头先d 汤饺差唔多,但呢个芝士则系重点,系几软滑,奶滑香浓,入口即溶(跟住就系少少黐牙……)。同埋佢本身都有猪肉o既,唔系净系得芝士同粟米。因为我想双拼所以无叫到,其实佢另外仲有一款加强版,有三重芝士,实更加正!
小食嗌o左一个农家猪手($28),出面食呢个份量应该唔只$28,感觉几抵叫。佢亦都唔同出面食类似花生鸡脚o个只汁去腌,呢度会比较清淡一d。最后饮品写o左一杯蜂蜜柚子茶($8),见佢有只特色日本咖啡,争$2 o者,不过今朝饮过咖啡了,唯有下次~