2017-04-27 1587 浏览
其实我系一个好重视早餐嘅人,返工无论去边区都宁愿早半个钟到食个靓早餐兼睇阵报纸先返工,谂落都几老饼下荔枝角区都几多茶餐厅,正是花多眼乱,这间食早餐系比较深刻的,最吸引我嘅系呢个芝士面餐,平时转辛辣面或芝士面最少加$5,这个餐接近一般早餐价,虽然对我嚟讲,超过30蚊嘅早餐都系贵,但面对现实,荔枝角食早餐,真系个个挨近30蚊咁滞。讲返呢个芝士面早餐能够咁嘅价钱,我估应该系个面只有火腿丝做𩠌,而另外拣的二样𩠌就跟埋个奶油猪一齐上,呀,唔系一个,系半个奶油猪至真,就先讲呢个奶油猪,啲奶多到呢,要我次次叫少奶,但仍然好多,最怕流左落煎双蛋上面,今次又系咁。不过半个奶油猪就要睇下你被分配到上半定下半,上半就脆啲,不过呢啲口味嘅嘢都系见仁见智,而个煎双蛋无咩特别,不过起码系热嘅。咖啡我次次叫少奶,都唔错,饮得出茶餐厅的味道,反而我唔钟意依家有啲啲茶餐厅用所谓嘅即磨咖啡。主角(我认为) 芝士面最正,面身够爽口,汤够浓,好明显系叫要煮,因为我一话要芝士面餐,个伙记咩其他嘢都未落,就会call walki同厨房讲:「6号枱,一次芝士面」,然后先落其他嘢,咁样个面就会同其他嘢差唔多时间到,几细心。食饱早餐,

食饱早餐,叹饱报纸,返工去也。

写呢篇食评时,已成个星期无食过芝士面做早餐,明天又系时候去揾佢了。