2008-07-08
上星期相约姚东师傅食晚饭, 想揾d比较有feel既地方, feel系8年前师傅与小弟喺法兰西游玩既feel, 即系饮酒食饭慢慢叹, 无拘无束, 远离繁嚣𠮶只, 好怀念呀! 于是乎参考吓openrice各食家既意见, 决定嚟番个寻找他乡的故事, 发觉呢间餐厅都好似几符合我哋既要求, 好啦, 扑锤!去到发原觉店子小小的, 枱櫈都是用木的, 装修唔错, 感觉几亲切! 对办!本来被安排坐喺颇为中间既枱. 贴心的师傅知道小弟是一名柄埋人, 于是乎要求调去一张角落枱. 得咗! 即刻成个人舒服晒!率先叫了个预订了的raclette 烤‘芝’士, 几好味㖞, 配埋d薯仔, 酸瓜, 蕃茄, 中和番芝士既漏, 正! 炸‘猪’手亦系初次嚟应该要柯打既菜色, 个人认为炸猪手比咸猪手惹味得多. 而呢度既炸猪手亦算皮脆肉滑, 加埋d芥辣一齐食, 掂!同时啤‘酒’就一定走唔甩架啦!叫了2杯warsteiner麦啤, 饮落去creamy, 解渴, 呢d咪就系舒服啰! 8点系happy hour last 柯打, 记住啰!后来追加一客炸磨‘菇’, 呢个真系好食, 外脆肉软, 磨菇新‘鲜’多汁, 加埋他他酱, 衬啰!边食
边食边吹水, 咁又3粒几钟, 小弟不嬲主张, 食晚饭应好好享受, 叹吓慢版, 你都咪话唔盏! 香港人啊, 睇开d, 得嘛?
呢度d服务员, 面带微笑, 服务良好, 值得赞赞!
仲有系要多谢师傅舍命陪君子, 不理强权, 打正旗号, 以‘食.友’挂帅, 佩服佩服!
真期望下次革命!