2017-05-04
之前朋友在facebook post过呢间咖啡店"花粉热",觉得个名几得意,又系花店里面既cafe,啲相又好靓咁。所以,今日同朋友特登过黎呢间咖啡店试下。出左太子地铁站,向花墟方向行过去,大概5分钟左右就到,唔难揾。店面系卖唔同种类既花草植物,摆设得好靓,好吸睛。当你行入少少就系一间cafe,分两层。全部枱椅都系木做,同佢店面融为一体。佢有两层分楼上,楼下,而楼上就全层都系cafe。特登谂住平日三点几去,以为会无乜人,可以静静地坐下。点知去到发现呢间cafe平日都好旺场,楼下人比较多,所以选择左坐楼上。一上到去,见到地方都好宽敞,有三枱人已经坐低左,食下cake,饮住咖啡。平日呢个钟数去cafe,真系好少见会咁多人,可想而知,假日黎既话实无位。我叫左杯latte,朋友叫左杯洋甘菊,再加件黑松露朱古力蛋糕。讲真,我对杯latte系有啲期待,因为系openrice见啲相好靓,但期望越大,失望越大。首先,天鹅拉花有小小变型,有啲失望其次,咖啡饮落有啲苦涩,奶泡打得唔够滑。36蚊呢个价唔算太贵,但真系可以做得更加好。朋友既洋甘菊无乜特别,平时既茶包,无乜好评价。朱古力蛋糕系滑,偏甜,中规中举。
总括而言,个人觉得食物系一般,唔好抱太大期望。个环境系好好既,特别系楼下,会好似系花海里面叹紧咖啡咁,闻住阵阵既花香,充满大自然既感觉,而且佢位置又方便,叹完咖啡之后,仲可以顺便买束花返屋企做摆设。难怪佢会咁多人,我谂系食环境,多过食物。