食完饭成日都口痕想食番个甜品,又或者同朋友一面吹水一面食下糖水今次口干干咁就外卖左个芋圆豆腐花同芝麻糊,两样丢可以拣冻热,之前食过另外一间青衣外卖店就觉得好正啦,岩岩好甜度,浓郁芝麻糊,芋圆超QQ,豆腐花滑溜,唔知今次西环店表现如何呢?🍮芋圆豆腐花 冻 $27尼间分店本身系无芋圆豆腐花尼个组合既,系要单点豆腐花再+$6芋圆,但青衣外卖店就有,大概都系$20~先讲芋圆,西环店芋圆中间仲未够软念,唔够QQ,相比起青衣店既表现就差左少少啦。口味方面,西环店就只有地瓜圆同芋圆,而青衣店仲会有卖紫薯圆。比较落黎,西环店芋圆偏淡味,无乜本身芋头同地瓜既味道,甜味可以再加强~青衣店表现比较好,回味无穷~豆腐花正常发挥,都滑溜,但无乜豆味,甜味可以再多d, 无加配黄糖。😋😋UMAI:5/10 西环店,7.5/10 青衣店🍚芝麻糊 冻 $22芝麻糊有蛋白质,系好既脂肪来源,所以我地都好钟意食。甜度正常,浓度都ok,香味无乜,可能系因为系冻🤣但其实比较起青衣店,都系青衣店各方面都优胜,仲要只系$18😋😋UMAI:5/10 西环店,7.5/10 青衣店🍚比利时三重心太软配雪糕 $38流心效果做得好好,配埋雪

🍮芋圆豆腐花 冻 $27
😋😋UMAI:5/10 西环店,7.5/10 青衣店

🍚芝麻糊 冻 $22
😋😋UMAI:5/10 西环店,7.5/10 青衣店

🍚比利时三重心太软配雪糕 $38
流心效果做得好好,配埋雪糕一齐食,冷热交融,一个字正!仲要好平!~

🌟整体CP值:5/10 西环店,7.5/10 青衣外卖店

整体黎讲,如果想坐低慢慢食可以拣其他糖水舖,但外卖返屋企就可以拣青衣外卖店,又平又好食,佢既心太软都好值得一试,同屋企人shre🥰
2021-04-13