2018-08-20
爆丼丼系荃湾河背街,坐落系非常贴地嘅平民区。唔系见到佢入左6月份好评餐厅十强,真系未必识得黎。见佢价钱又唔贵,而且又有大大碗安格斯牛肉连鹅肝都系一百蚊松少少,一于试下好唔好味。---✨非常推荐✨ 安格斯牛肉鹅肝丼($108):安格斯牛肉和鹅肝都系小妹至爱。大大一碗,满满嘅牛肉,上面仲有两块分量级嘅鹅肝,睇到都流晒口水呀。烧过既牛肉好香脆,而且每片都劲大块,食落去真系啖啖肉唔夸张。鹅肝厚大有分量,再煎耐少少会更香口啦!唯一美中不足嘅系饭唔系珍珠米,呢度令成个丼减左少少分。不过性价比依然超高。---✨非常推荐✨ 原条蒲烧鳗鱼丼($98):意想不到嘅系「真系原条鳗鱼」咁上!鳗鱼食落不单有鳗鱼独有嘅味道,而且仲非常爽口,并不像坊间的「软身」无弹性。好有诚意呀!👍🏻👍🏻👍🏻 而煎蛋亦分量十足,估计有三只蛋。不过煎蛋过左少少火喉,可以将时间再缩短少少就perfect 啦!配上烧汁,连唔食鳗鱼嘅朋友食完都赞口不绝,食左差不多一半呀。---由于同行嘅朋友好钟意食煎炸食物,所以我地都点了两款炸物试试。店家所用的油亦很新鲜,绝对不是千年油!因小妹肠胃比较敏感,若食用油质素差会整晚反胃。而爆丼丼的炸物就没有
✨非常推荐✨ 安格斯牛肉鹅肝丼($108):
✨非常推荐✨ 原条蒲烧鳗鱼丼($98):
---
由于同行嘅朋友好钟意食煎炸食物,所以我地都点了两款炸物试试。店家所用的油亦很新鲜,绝对不是千年油!因小妹肠胃比较敏感,若食用油质素差会整晚反胃。而爆丼丼的炸物就没有这问题!
✨推荐✨唐扬日本鱿鱼($38):
炸鱿鱼又真系几好味,鱿鱼几弹牙,炸粉适中,炸嘅时间又岩岩好。价钱钱又抵!不知不觉差唔多俾我食晒🙈🙈🙈
日式炸饺子($28@5只):
炸饺子本人无太大研究,净系觉得好味。由于朋友超爱食炸饺子,佢话仲有进步空间。
---
爆丼丼真系性价比极高既一间良心小店!系依家呢个年代仲边可能食到咁足分量而食材又好,但价钱又大众化嘅食店呀。见小妹俾咁多推荐就知啦。小妹果日去又觉得职员都好有礼貌,招呼嘅两名女职员都好好,怕客人冻仲会主动调冷气。仲有好多款人气丼仲未试,一定一定会再食呀。小妹真系诚意推荐爆丼丼!!!