2023-05-17
-花椒子-@旺角.宝宝想食火锅,Happy Friday 就找间特别少少的火锅店。见到旺角的花椒子原来逢星期五会有Live Music,请唔同人去唱歌,一于决定哩间。今晚请到的歌手系全民造星20强的OT。.点完野食岩岩好开始Live,火锅店现场有人唱歌系几特别,歌手同食客又有时会有小互动,都几好气氛。.餐厅的装修以太空为主题,有卡位同普通枱,两者空间都阔落,坐得好舒服。.见到火锅Menu选择好多,多到我地唔想慢慢拣,所以最后点左海鲜牛小排二人套餐($658),配料有牛又有海鲜,汤底仲可以拣鸳鸯锅,仲包埋饭/面同两罐饮品,会唔会抵食得滞?.自选锅底我地拣左养颜花胶鸡锅(另加$48)同飘香酸菜鱼锅(另加$48)。.养颜花胶鸡锅有半只鸡,花胶唔算少但较薄身,都叫几足料。店员会帮手剪成鸡件,份量更显多。落配料前先饮左碗汤,油底唔会太油太咸,够香鸡味。.飘香酸菜鱼锅用料都好足,有好滑身的鲈鱼片同金菇,再用上爽口酸菜、花椒、莞茜等调味,酸辣香麻,超级能提起食欲。鲈鱼片无咩骨,食得好放心。.手切牛小排 (200g)份量都唔少,够香牛味而且好软嫩。.海鲜拼盘劲丰富的海鲜拼盘,有龙趸片,九孔饱鱼,海虾,
@旺角
份量都唔少,够香牛味而且好软嫩。
劲丰富的海鲜拼盘,有龙趸片,九孔饱鱼,海虾,𠝹花鱿鱼,帆立贝,广岛蚝,珊瑚蚌,翡翠螺,净系食海鲜都鲍左一半。
包括手工墨鱼丸,梅菜豚肉丸,手工鲜虾丸,每粒都好大粒,而且好够嚼劲弹牙。
除左菜之外仲有响铃同炸鱼皮。
本身套餐仲包埋两份白饭或稻庭乌冬或红薯粉,我地拣左红薯粉同乌冬,红薯粉系扁身款式,吸晒汤底精华,烟韧好味。