2015-06-30 2772 浏览
有一日无无聊聊喺屋企睇碟,好random咁睇左花样年华,心血来潮就走左黎金雀回味一番.我谂大多数年纪有番咁上下嘅香港人都有呢类型嘅回忆,以前香港都有好多呢类型嘅餐厅.黎得呢度系食环境同回忆,所以我都无咩特别野想食.好随意咁样叫左个金雀牛柳餐,题外话-我问左waiter哥哥"究竟黑椒牛柳餐同金雀牛柳餐有咩分别呢?"原来只系多只蛋 =O=""....我O晒咀但系都系叫左金雀牛柳餐说实话黎得呢类餐厅就要用番港式西餐嘅guideline黎评分我觉得呢类市面上港式西餐已经买少见少,残存嘅有一半都好食我就skip左餐包同餐汤唔讲(太普通)叫了六成熟,因为有铁板我会预生小小,个牛柳好琳,但牛肉味唔算浓,胜在个黑椒汁,微微的小辣加埋浓烈的黑椒香味真系搅到我想叫碗饭黑椒汁令到普通嘅牛柳注入左灵魂,再加埋花样年华场景,真系感觉到坐进时光隧道,回味无穷注: 这里的味道不是只有食物的味道,是要全间餐厅一起吃的(年纪大的朋友一定明白)
黎得呢度系食环境同回忆,所以我都无咩特别野想食.
好随意咁样叫左个金雀牛柳餐,
题外话
我觉得呢类市面上港式西餐已经买少见少,残存嘅有一半都好食
我就skip左餐包同餐汤唔讲(太普通)
叫了六成熟,因为有铁板我会预生小小,

2015-06-20