2022-07-15
大埔墟食lunch, 行过呢间餐厅,见有好多选择,入去试吓。餐牌密密麻麻嘅项目,港式、西式、日式、大碗饭、芝士溶岩类别等,坐底拣紧食咩嘅时候除咗睇午餐之外,我都顺便睇埋下午茶有咩食,谂住下次试吓,𠮶时侍应见到我睇下午茶Menu,就同我讲:你唔好睇呢啲啦,依家呢个时间冇得叫㗎!”。我心谂……依家lunch时段,我梗系知冇下午茶啦,只系想睇吓你哋下午茶有咩食啫。我冇理佢,过咗1分钟到又有另一位侍应同我讲,”依家冇下午茶㗎, 睇其他嘅嘢啦!”, 妖……..李露媚呀⋯⋯睇吓咋,我冇话呢刻要叫下午茶,而家lunch时间我睇定啫⋯⋯系咪睇吓都唔得呀!好喇拣午餐,热到冇乜胃口,但始终要食啲嘢,咁就拣咗”花胶无骨鸡汤泡饭”, 希望有淡好少少嘅汤入口。上枱,份量正常,汤嘅颜色就够喇,味道比例汤好少少,咸味多个鸡汤嘅味。鸡件·有六件已去骨唔使吐骨方便👍🏻,鸡肉都嫩嘅,不过就冇乜鸡味;花胶·大约有六件,size一嚿一啖细细嚿,都食到有花胶嘅味,不过带有腥味, 不过呢个价钱,话晒都有花胶食,唔要求太高喇。最后以一杯正常嘅冻柠茶,完成当日嘅午餐。