2023-09-05
最近依间大陆开到黎香港既打卡餐厅不停比ig 小红书洗版。 咁岩想庆祝朋友生日就最后决左左黎依间。 位于世贸新开既店舖, 门口摆满两旁既鲜花 ,内里也如名字一样 充满花既装饰。 基本上每个位都系打卡位。 而座位上都会有一个装左鲜花既花樽, 好令。 其实最主要觉得呢间餐厅唔会似一般餐厅咁,真系粉红到一个点。佢依间餐厅系以淡粉红为主所以唔会太过庸俗。 朋友前一日打电话预订, 同职员讲系想庆祝生日嘅。 入座后 ,职员会送上一个写有Happy birthday to xxx既花牌。 不过由于我哋分开到 , 仲未嚟齐职员已经好快上咗个花牌😅,如果等到齐先上会比较好同有惊喜😅 不过花牌感觉好似望落有啲俗🤣🤣 如果改系一扎花可能会更好睇😂😂店舖不设最低消费, 同朋友分别叫左: 「海鲜比萨」($168) 、 「寿喜烧牛肉面」($168) 、 「蓝蝴蝶」($68)、 「焦糖玫瑰路易波士茶」($62)、 「香橙橙花路易波士茶」($62) 、「南非缤纷水果茶」($68) 。 「蓝蝴蝶」 : 唔少KOL都有order依款饮品 ,可以话系依间店舖嘅特色主推饮品。 上枱时分别有一杯柠檬汁以及细半杯蓝蝶豆花梳打,职
「蓝蝴蝶」 : 唔少KOL都有order依款饮品 ,可以话系依间店舖嘅特色主推饮品。 上枱时分别有一杯柠檬汁以及细半杯蓝蝶豆花梳打,职员会好细心咁同客人讲需唔需要拍片,等客人ready好之后就会将柠檬汁倒落梳打度,个色就会由原本嘅深紫色变咗做好靓嘅浅紫色。冰块更加蝶豆花做装饰,十分漂亮。 本身蝶豆花其实就冇乜味嘅 纯粹系一啲糖浆但系加埋柠檬汁之后味道会偏酸酸地但系易入口嘅。
蓝蝴蝶
「焦糖玫瑰路易波士茶」、「香橙橙花路易波士茶」: 朋友order, 味道方面唔错唔会太甜亦都唔会无味。 焦糖玫瑰路易波士茶更加胡入面会有一朵花喺度, 打卡都唔错
香橙橙花路易波士茶
南非缤纷水果茶:都系朋友order, 水果茶几香满果味, 个杯都几得意🤣🤣
南非缤纷水果茶
个人几钟意依间嘅嘢饮,。因为每款嘢饮都会跟一个盘同埋一个小花瓶, 打卡真系好靓。
「寿喜烧牛肉面」: 因为唔食牛肉所以冇办法去评价 , 但据朋友讲呢间嘅寿喜烧牛肉都唔错几好味。
寿喜牛肉面
「海鲜披萨」: 料想不到芝士味几重, 海鲜都几多
如果系外来蛋糕堂食嘅话切饼费每位$10, 二一间咁靓嘅餐厅来讲切饼费其实都几平。 重点系职员会帮你将个蛋糕放喺摆满花嘅餐车送黎, 仲会借用生日头箍道具 生日庆祝一流🤣🤣 呢个真系估唔到🫣生日甚至职员会帮你即时影一张相然后印出嚟送返比客人。 真心相比起香港其他餐厅依间来自大陆嘅餐厅真心作为帮人庆祝生日嘅场地真系一流。 可惜依间唔系Pet friendly餐厅如果唔系会更好更能吸引到带宠物黎打卡既客人。 职员仲好照顾客人,会主动问客人使唔使帮手影相