上次行过睇到个大招牌已经好有兴趣,净系睇名就睇唔出食咩,但总系觉得喺呢到食夜晚好似好有feel。今日准时收工,约埋朋友去睇吓究竟系咩葫芦卖咩药!门口嘅霓虹灯招牌好有特色,既有旧式味道又有新式Modern感觉,所以好多人都会嚟打吓卡。门口有放置大型餐牌同推介菜式,原来呢到系食泰国fusion菜!到步嘅时候啱啱开始晚饭时间,都有一两个人等紧位,但暂未见有人龙。餐厅楼高两层,用霓虹灯同香港地道设计作为舖头主题同装饰。 楼上空间都几阔落,不过灯光偏暗而且枱比较细。餐牌食物种类唔算好多,但一般常见嘅菜式呢到都有,仲有做晚市套餐。我哋最后叫咗一个主食同一个dinner set,细细哋又可以试吓唔同嘢。睇落卖相都唔错,人哋话夹埋蒜头一齐食可以杀菌,但点都要试吓原汁原味先嘅。就咁食,生虾少咗虾味亦都唔系好够鲜甜,个酸辣汁调较得尚可,点咗嚟食可以带出虾味。以为沙律细细地,点知都几大份!木瓜爽口但唔会太硬,除左木瓜之外都有好多菜。套餐都系一人用,所以小食都一件起两件止,但味道都唔错。炒金边粉个样配埋个盘感觉旧式又地道,虾嘅大小中等爽口弹牙,而且都几多。亦都几欣赏某几样重味嘅配料会放碟边,例如辣椒粉同花生,

生虾刺身

泰式青木瓜沙津

小食拼盘
套餐都系一人用,所以小食都一件起两件止,但味道都唔错。
泰式煎虾炒金边
炒金边粉个样配埋个盘感觉旧式又地道,虾嘅大小中等爽口弹牙,而且都几多。亦都几欣赏某几样重味嘅配料会放碟边,例如辣椒粉同花生,可以因应个人口味自己混合适当份量。

套餐仲包一杯指定饮品同一个小甜品,或者可以加钱转其他饮品都得。
食咗个细细嘅椰青大菜糕唔系好够喉,所以最后嗌多咗个食泰国嘢必食嘅芒果糯米饭!
芒果糯米饭

糯米饭砌成小山丘,上半系青色嘅椰汁斑兰味,下半系蝶豆花味。芒果切好放两边,虽然睇落色水偏浅同干身,但味道清甜带少少芒果香,配埋椰汁饭甜度啱啱好。
2019-11-27
芒果糯米饭