2021-05-08
2010 浏览
上次由西贡,行经茅坪、竹林隧道、西贡藤皇至马鞍山大水坑嘅「富安花园」,喺探路嚟,今回就正式带朋友行一转,因为同行有啲唔多行山嘅朋友,怕行错路累佢哋行多好多冤枉路。到达「富安花园」后,正正食晏时间,上次试咗「裕发小厨」,今次就试「新金富」,茶记平靓正,一向喺小弟填肚首选。 其实,严格嚟讲,「新金富」唔算喺间茶记,应该定位为小型嘅中菜馆,入到里面,跟茶记较明显嘅分别,主要喺以细圆格为主,眼见就无乜卡位喇。环境算企理嘅,防疫意识,就一般般啦,我哋拣咗个角落位,感觉安心少少。 食物方面,就以碟头饭为主,以及一啲经济客饭;晚市嘅话,就喺小炒呀、煲仔呀、汤羹呀之类,定价都大众化,始终开得晌呢度,主要都喺做街坊生意。此外,有别一般茶记,睇均啲餐牌,都唔多见啲乜乜常餐,乜乜快餐,不过,午市就有提供啲精选午餐,定价$47,包例汤、包嘢饮,当然喺较多人嘅选择。 粉葛煲猪骨虽然喺例汤,但都算无欺场,饮落够火喉,更唔会「淡茂茂」,仲好大碗添,完全收货啦。 炒贵刁5款午餐,当然喺炒贵刁考功夫啲啦,除咗街坊客,亦有唔少工友帮衬,所以,碟头都大份啲。此外,够晒料多,包括虾仁、火腿、银芽、韮黄……等等,面面仲糁啲白芝
5款午餐,当然喺炒贵刁考功夫啲啦,除咗街坊客,亦有唔少工友帮衬,所以,碟头都大份啲。此外,够晒料多,包括虾仁、火腿、银芽、韮黄……等等,面面仲糁啲白芝麻,够晒诚意啦。食落,河粉唔算好油,睇我清晒成碟之后,碟底唔会一滩油就知啦,而炒功亦唔错,啲河粉唔会黐埋一嚿嚿,渗出阵阵咖喱香。 热奶茶
虽然行到有少少身水身汗,但我都喺喜欢叹番杯热奶茶。佢哋嘅奶茶真喺唔错,茶底颇为醇厚幽香,饮落有回甘,只喺稍嫌奶多咗少少而已。 今次做咗标题党,其实今次条路线本身唔难行(仲喺短期内行第二次添),加上天气仲喺凉凉哋,所以,行完当然唔觉攰。而食完餐满意嘅「晏仔」,就更自不然活力充沛。当然,对有啲少行山,平时又唔多运动嘅人嚟谓,上上落落几个钟都已经有少少甘,苦尽甘来可能都未有太夸张,但最紧要,都喺大家行得开心,食得称心!