2021-05-04 3604 浏览
英国菜喺香港唔算系主流菜式,比较多人认识嘅都应该威灵顿牛柳,不过其实其他传统英国菜式都好好味😁今次我第一次黎呢到,一到步已经觉得个FEEL好正,成个户外AREA都系以园林景为布置,明明喺铜锣湾市区当中,转眼间就置身于后花园咁,够晒RELAX🥰入到去餐厅内里就英伦风格设计,再加上植物作点缀,喺咁靓嘅环境底下用餐,真系加晒分,啱晒打卡😍见呢到WEEKEND有BRUNCH MENU提供,既然系咁一于同朋友食左个2人SET BRUNCH先得Soup of the Day:今日系南瓜汤,味道好香甜,而且口感好香滑浓厚,先饮个汤暖暖胃😁Scotch Egg & Soldiers:内里嘅溏心蛋完美流心唔会熟晒,而且系用鸭蛋,所以味道比起鸡蛋更加香浓😉而外层用香肠同面包碎包住再炸,炸得黄金香脆,唔会过晒火喉,食落香口唔油腻,外脆内嫩,必食之选😋Signature Pie (Beef):英式传统批,睇落简单,但切开之后已经闻到香气四溢😍里面馅料系非常足料,牛肉煮得软腍而且锁住肉汁,食落味道浓郁,好重牛味🤤而且个馅饼外层焗得好酥脆,同埋整得几好,唔会一切就散,兼且佢大大件劲厚身,适合几个FRIEND开心S

Soup of the Day

Scotch Egg & Soldiers

Signature Pie (Beef)
Signature Pie (Beef):英式传统批,睇落简单,但切开之后已经闻到香气四溢😍里面馅料系非常足料,牛肉煮得软腍而且锁住肉汁,食落味道浓郁,好重牛味🤤而且个馅饼外层焗得好酥脆,同埋整得几好,唔会一切就散,兼且佢大大件劲厚身,适合几个FRIEND开心SHARE黎食都得👍🏻

Fish, Chips & Scratchings
Fish, Chips & Scratchings:块炸鱼大得夸张,大到好似成个面包咁,虽然系炸,但食落唔觉油腻😄内里鱼肉食落嫩滑,味道恰到好处唔会太咸,仲有他他酱同醋可以点黎食😋薯条数量唔多,但每一条都系劲大条,而底下仲有好多绿豆蓉可以食,食埋真系都几饱肚下😉

Green beans & shallot butter
Green beans & shallot butter:食落新鲜爽脆,用SHALLOT BUTTER黎作调味,令到味道更加香口😃

Roasted cauliflower cheese
Roasted cauliflower cheese: 椰菜花煮得啱啱好,唔会未熟过硬或者软烂,用芝士烤焗完,非常滋味🤩而且D芝士香得黎食落唔会好腻,就算系SIDE DISH都可以好惹味😋

大合照😍

Sticky Toffee Pudding
Sticky Toffee Pudding:食完丰富嘅一餐,当然要食返碟甜品先够满足,TOFFEE本身比较甜,爱好食甜嘅朋友一定中意,另外SAUCE可以加落去自行调味😉

心动不如行动,喺舒适英伦风嘅环境底下享用英国菜,真系可以当去左旅行RELAX一下,ENJOY🥰

补MENU
2021-04-17