2016-05-19
自从黎明因为冇用到英国标准防火布去搞到演唱会差 d 开唔成之后,成个城市都对英国标准多左一份信心。要揾返英国去pub 食饭嘅风味,呢间The Cottage Gastropub 可能俾到答案。5月1日,一个象征新开始,春回大地嘅日子,中午嚟到呢间pub, 阳光从落地玻璃透进来,有种英伦嘅闲息感,客人以外国人区多,墙上有两部大电视播著体育频道,一时间与外来隔绝,彷佛有种回到伦敦的感觉。再一次点了最喜欢的炸鱼薯条,就像家常小菜一样,相同的菜名,每间餐厅都会有自己煮法,每一次都给你一种不同的感觉。而这一间是很标准的英国pub 味道,份量足俾足半条鱼,炸粉有点厚但贴鱼身,香脆嘅金黄色外层,包裹着丰富的肉汁,鱼本身有少少油,肉比较实净,应该是鲈鱼,有啤酒味。薯条系基本粗身厚切,配有大量青豆。食完真系好满足,有种冇买机票就去左英国一阵嘅感觉。
食完真系好满足,有种冇买机票就去左英国一阵嘅感觉。