餐厅: Trafalgar
资讯:

「好热啊......揾个地方歇下啤啤佢啦!」香港夏天认真无得输,又湿又焗,热上黎真系跳楼都唔掂,为免中暑,我同朋友去揾靓靓啤酒食下野。Trafalgar系一间酒吧餐厅,见到佢地Menu只Bulldog就顿然觉得特别英式。看封面已经知道啤酒和牛是他们的招牌喇,牛扒一个order竟然系4-5人份量!下次晚餐黎再同大家分享。 对于Trafalgar,Manchester City嘅Fans一定唔陌生啦,虽然我并不是足球狂迷,但一谂到一班朋友黎睇波饮啤酒都咪话唔叹。 吧枱放着各式各样嘅酒,连Draft beer都有十款以上嘅选择,其他crafted beer, boring beer甚至连外国嘅local beer都有!当然唔少得佢地自己酿嘅啤酒啦,即刻黎一杯丫唔该!虽然系花多眼乱,但系有得拣先系老板嘛 xD 我啲啤酒朋友不知几享受。English Pub当然有Fish & Chips 以及All Day Breakfast啦,不过我今日超级饿,所以系除左系佢以下呢个Brunch Menu拣左个之外,仲叫左个 a la carte 嘅。Holiday Brunch Menu系包汤或沙律、咖啡或
「好热啊......揾个地方歇下啤啤佢啦!」

Holiday Brunch Menu系包汤或沙律、咖啡或茶,以及甜品。我也嘅汤好快就到左,今日嘅house soup系一入口可能会觉得好淡,但其实系佢嘅甘荀味,一啲都唔人工,不过作为忌廉汤就比较稀薄,好似X林角嘅白汤咁(T▽T;),我都系钟意浓稠啲嘅Cream Soup <3 早知坚持食我嘅Smoked Salmon Caesar Salad啦  T0T

Angel Hair ioli一向都系我最嘅Pasta之一,但系要整得好食唔易,因为要有蒜香得黎唔会食到口臭,油浓得黎唔会肥冧冧,最重要就即系有味啦,有啲餐厅就咁落蒜油就算,搞到淡茂茂。佢地系蒜同油方面都控制得好好,我略嫌唔够味,自己加多少少盐就perfect啦。

Chicken and Bacon Burger总括来说不错,蕃茄生菜新鲜,如果芝士同酱汁多啲就更好啦!唯一不满嘅系烤鸡有一股。我估系佢地个烤箱冇好好咁清洁......有啲烤㶶左野个啲焦仲系度就会有一股苦苦涩涩嘅味。要加分嘅系右边细细嘅沙律酱菜,好开胃,点薯条食一流。英式炒粗薯条外脆内软,我未食完个包已经可以食完啲薯条啦!

最后我地赶住去第二度就走啦,唔记得左食个甜品,而啲Staff都冇Remind我地.......谂返起觉得唔抵啊....因为...犀犀牛仲想食, 哈哈。
2017-07-16
  • 啤酒