2024-11-28
新开嘅茴星餐厅,试咗个姜葱霸王鸡饭($52+$1外卖),配纸包柠茶或者可乐,性价比算几高。鸡饭整体正常,稳定好味,冇特别惊喜但又唔会踩雷。外卖包装亦整齐妥当,方便快捷。食品部分姜葱霸王鸡:鸡件份量充足,鸡肉够嫩滑,冇雪味,仲保留啲鸡油香。姜葱酱系亮点,香气扑鼻,唔会太咸,但可以再浓郁啲,咁就更加惹味。配埋鸡嘅嫩滑口感,真系几好送饭。⭐食品评分:4/5白饭:饭偏软啲,但吸到姜葱酱汁,所以整体都几满足,唔会觉得淡口。不过如果饭煮得再烟韧少少就更理想。⭐食品评分:4/5饮品:可以拣纸包柠茶或者可乐,我叫咗柠茶。柠茶嘅茶味中规中矩,清甜唔腻,平时搭饭解渴系ok嘅选择。如果钟意气饮品嘅,拣可乐都系唔错嘅搭配。⭐食品评分:3.5/5环境与服务由于系外卖,所以环境就唔清楚,但出餐快,包装整齐,啲汁冇漏出嚟,服务员态度亦几有礼貌。以外卖嘅角度睇,呢个部分都系加分嘅。⭐服务评分:4.5/5总体感受茴星嘅姜葱霸王鸡饭属于稳定正常嘅水准,冇乜花巧但味道足够。$52加送饮品,份量适中,绝对系个平靓正嘅快餐选择。如果你喺附近,又想要快速方便又唔会失望嘅外卖,呢个系个唔错嘅选择。⭐总体评分:4/5
食品部分
⭐食品评分:4/5