2020-10-17
将军澳新都城真系 集合好多唔同品牌嘅餐厅食肆, 今日去mcl买戏飞见到这间新进驻嘅 过江龙 台式茶饮店。 疫情期间因为带住口罩真系好少买即场饮, 连软雪糕,沙冰都接近冇食过~见佢隔离都有姊妹台式嘅面店, 买杯过隔离饮 顺便晚饭应该ok啩~睇睇佢嘅餐牌或者架撑。。。 并非一般茶饮店, 茶嘅烘焙 ,冲调,萃茶过程。。专业到可以攞奖, 非常高品质。茶底全部都系即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分钟左右。有六款茶底,真难选择。 就选佢嘅人气之选『 国王珍珠奶茶』, 以较浓嘅凤眉红茶+皇家厚奶+国王珍珠冲调而成。虽然可以自选甜度多冰少冰, 不过我都相信店员 推介嘅黄金比例先!包装设计优雅简约, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎茶味方面, 不会好浓好涩或者港式奶茶咁 heavy 嘅提神弹药, 相反轻型得嚟饮到茶味嘅甘香。 虽然配嘅系皇家厚奶, 茶味唔会被抢过, 两者平衡融合👍。 至于甜度, 来自底层嘅国王珍珠, 微微嘅黑糖甜香😋👍, 好软熟嘅珍珠唔会赵到牙都攰~不过觉得珍珠份量稍多, 饮管正常吸,饮完奶茶仲净返好多珍珠~朋友试的另一款也是人气推介, 『冻顶乌龙鲜奶茶』 评价 :茶味清香 ,奶味香浓但唔腻。
国王珍珠奶茶
茶底全部都系即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分钟左右。
包装设计优雅简约, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎