2010-09-05
今日同奶奶食DINNER,本来奶奶想食POKKA,但POKKA要等廿个位,心急既奶奶就去左PARKVIEW...就系贪佢唔驶等位,假如隔黎人山人海,未必真系人地好识做生意,可能只系自己搞差...食物资素餐包- 唔系街买果D,自己整既,好软熟,暖暖地,亦唔系同一款包,我最钟意既系芝麻包,芝麻几香㖞又XP外香内软餐汤- 其实我听唔到个全名,剩系记得系忌廉汤,呢只汤好香,好滑,但唔系好杰,粒面包粒有点精既作用,够脆够香,同汤成一个对比,有两只口感,面头睇系见唔到有咩肉粒,但系碗底系有烟肉粒,卖相好靓,而且饮落好有层次,食材口感分明,但互相配合鲈鱼带子烟肉扒配薯菜- 串烧系用烟肉块包住带子黎烧既,好食又唔系唔好食,但好冇层次,烟肉系浓味食物,带子系淡味食物,食左浓味又食淡味,食唔出带子.薯菜系栗米薯蓉黎,冇咩薯蓉味,好淡味,冇咩口感,鲈鱼其实好似鱼柳,佢系炸既,但唔脆,好淋,而且几多骨,其他都系配菜黎,配菜有翠玉瓜,有矮瓜,翠玉瓜几好食服务冇赞只有弹. 首先我同奶奶去左坐低等我老公黎,开位果阵WAITRESS开两个位,但入去果阵带位果个WAITER系知我地三位,D STAFF好冇沟通㖞. 到上
食物资素
冇赞只有弹.
到上菜果阵,我仲未饮完汤,佢将我份MAIN COURSE放我隔黎,到我饮完汤拎个MAIN COURSE果阵,发现碟野系好重,好唔细心啰,做西餐厅既,连上菜都可以人地未饮完汤就上MAIN COURSE,你估呢道系椰_阁呢类港式西餐厅吗?
到老公黎果阵,坐左一轮都未有人黎落单,嗌左两次先黎,咁奶奶已经食完,我仲有40%未食完,所以顺手嗌饮品,果阵我岩岩放左旧串烧入口,佢就问我饮咩,答佢又唔系,唔答又唔系,鯸死我咁滞,我答完佢,佢就问我老公,我老公谂左两秒,WAITRESS就话:「算啦你迟D先嗌啦」,之后黎左老公同奶奶果杯,而我既餐饮冇黎过,到我老公食完先到,我答完佢,佢又听唔到,仲要自把自为帮我「迟D先嗌」,会唔会过份左呀?仲有,人地岩岩放件野入口,都仲问人野,咩礼仪黎?
之后老公既餐包好耐都冇到,汤都就快饮晒,奶奶问佢个包既下落,果位WAITRESS就咁话:「系系系」跟住问佢个包下落佢就走左,老公嗌多次佢,佢就好大声,好似系大排档咁嗌:「你个面包嘛!迟D到」
而斟水方面,冇咩人斟
虽然呢道唔系话好高级,但始终唔系叫茶餐厅丫,员工有冇training过?点解可以咁冇礼貌?而且咁唔细心?我觉得食物质素过得去,环境都唔错,但都逼逼地,但服务真系太差,隔黎pokka既staff态度好好多
而且卫生方面,系室内有蚊吱既?!