2017-11-11 133 浏览
今日午餐!晚餐都係尖沙咀搞掂!放工都成9點!走左去食茶木!上到去只需5分鐘左右就有得入坐!真開心!坐底二話不說就決定要個墨汁花枝手作麵!因為之前食過,真心覺得正!今日一定要encore !再黎叫多個豬扒肉燥飯!加多杯凍Mocha同黑糖芒果芋圓!上菜!其實一向本人都非常欣賞茶木嘅手作麵,質地煙韌,爽滑!不論放湯定無湯都係好正!個墨汁香濃帶有蒜香!花枝片煮得岩岩好!好爽口!呢個墨汁手作麵味道層次係豐富嘅!只差在唔夠熱!如果serve上台係熱辣辣就Perfect啦!到個豬扒肉燥飯,正正常常!不過不失!同樣一個問題,唔夠熱辣辣!呢杯邪惡的Mocha真好不得了!肥到頂點!但係Happy Friday請容許我放縱一下!呢杯野見到都令人好合皮!其實佢嘅真身係一杯Mocha沙冰,所以係好凍!同埋有好多小冰粒係入面,結果我叫左杯熱水加入去,飲得舒服啲!最後最後!甜品來了!黑糖芒果芋圓!甜左少少,芋圓夠煙韌,仲有珍珠、薏米、紅豆!不過同樣佢入面有好多小冰粒,所以都係要揀哂佢出黎物食,會舒服啲,如果唔係會太凍了

上菜!

2017-11-10