2016-07-21 183 浏览
行行下街想揾地方食野,周街日本野无乜兴趣,见到呢间餐厅新开张就入黎试下佢地既鸡煲。麻辣鸡煲试得多,今日一于转转口味,我就叫左佢地既茶树菇鸡煲。由于系半只鸡关系,份量不多但二人黎讲已够晒食。鸡件切成小块,鸡皮连鸡肉吃几肥美,而配料有蒜头,洋葱,京葱,莞茜等令鸡煲非常香浓。主角之一既茶树菇,原以为会非常干身及硬身,食落完全系淋之之,口感不俗之外,茶树菇吸收左鸡既精华同香料,好入味㖞。跟手整碟薯粉黎食,薯粉系呢个moment当然发挥佢既作用啦,吸晒汤底既日月精华,仲有本身既烟韧口感真系令人想整多两碗。成晚做左食肉兽,系时候要食返纤维黎帮助消化啦,最后叫左油麦菜黎衬呢个汤底,份量非常多,好配合3份菜2份肉既健康公式,油麦菜甜加上鸡既清甜别有一番味道。