讲真,圆圆虽喜爱茶餐厅的奶茶、鸳鸯,但对于成间都系充满男人味既茶记就有所保留,就算揾食都好快食完就走,地下有黏笠笠既就更加唔会入去,好简单我只系想舒舒服服食番餐安乐茶饭之嘛!上星期去湾仔Mira Moon酒店探两位鬼鬼朋友,佢地就话想食本土local野,落楼行向铜锣湾方向,两、三间铺位,见有间新装修茶记叫「和记餐厅」,里面既凳,椅都好特别,吊灯好雅致,睇得出个老板系一个有品味既人,见间餐厅几干净,正前方大墙系纸皮石阶砖,有幅富有香港特式既画作;鬼鬼朋友们即说Hey Why not here,佢地似乎好想系呢度食,于是我地就在近街的窗口位坐下。睇下餐牌,价钱竟然同我屋企附近茶记一样,仲免费包埋即磨咖啡,加3蚊鸡就有埋椰汁红豆冰,湾仔有咁样既价钱,正呀!好,一于叫茶记野睇下得唔得先! 叫左银芽肉丝炒面、印尼炒饭、XO酱猪颈肉炒公仔面、瑞士鸡翼配沙律、烟肉卷夹牛角包、碎蛋夹法包,西多士,饮品叫左椰汁红豆冰、奶茶、滚水蛋,份量唔少,卖相企理,水准我会比9个赞,性价比相当高,原来全因有个嫌尖老板娘Cherry,叫佢老板娘好似又老得滞,因为佢属于80后系做左20年既OL。 当然识食唔系必然,要有班

当然识食唔系必然,要有班高人做后盾,Cherry有班劲姨妈,系主理西湾河「和记餐厅」班前辈,高峰时期,「和记餐厅」曾经有12间分店,不过始终茶记系辛苦困身行业,好多时都后继无人,但Cherry就希望传承下去,于是在家族帮忙底下,向各位阿姨们学师,由零知识,零经验,到如今由食材、器具采购,收银、招呼客人、外卖落单,事事都要落手落脚,亲力亲为,创业真不易,幸好,Cherry有个好帮手,系「金茶皇」比赛嘉宾评判之一既陈贵生师傅,30多年水吧经验,令我地呢种有要求既食客就有机会饮到正奶茶。听老板娘讲,在附近工作的酒店员工,落场时候都会来叹杯即磨咖啡,吃个套餐,有时早、午、黄昏都见到同一班人,可想而知食物有相当质素。
80后既Cherry令茶记的形象改变不少,Cherry话玩social media系其一,另外餐牌饭名又可以搞搞新意:「好似平日午市套餐既粟米肉粒饭,我就叫佢做Show Me Your Love,人人都估系乜野黎,于是好奇之下个日既《粟米肉粒饭》就第一时间卖晒!又好似下午茶时段,有个叫《寂寞的鸡扒包》,因为,无敌是最寂寞,即系超级无敌好味道啦!」

墙身系纸皮石阶砖,有幅富有香港特式既画作,有香港情味。

银芽肉丝炒面、印尼炒饭、XO 酱猪颈肉炒公仔面都系 $48,大大碟,足料又抵食。

印尼炒饭有西班牙腊肠、爽滑虾仁、蟹柳,那天食唔晒,拎左返屋企比印尼工人姐姐食,差 D 打烂佢个无猪砵添!

XO 酱猪颈肉炒公仔面肉质弹牙

奶茶饮落喉咙,系舌头之中有回甘既感觉,果然茶王水准,我呢个对奶茶有极高要求既人都好满意呀!

无敌是最寂寞的《寂寞的鸡扒包》

食得出系冇味精豉油的瑞士鸡翼

脆口肉香既《和记特式牛角包》

邪恶劲厚西多士$25

叫套餐加3蚊鸡就有埋椰汁红豆冰

老板娘Cherry以贴地价钱,将姨妈创立既老字号注入新意,好似那《芝士面餐》的芝士面就系跟那正宗韩国品牌入货,好多OL、女生们呀都爱order这个。

滚水蛋可以系呢度揾都到呀!

新思维做港式餐厅生意,跟支付宝、八达通、系网上外卖平台合作,面书 update餐单。

早餐唔再只系得唔健康既选择,有鲜奶麦皮,仲有用几十斤蕃茄煲出黎既通心粉汤底。

上面书专页可以睇到即日餐单
营业时间:早七至晚七
地址:湾仔谢斐道392-402号维新大厦地下E舖

其中餐牌

2018-03-30
  • 和记特式牛角包,香滑�奶茶