2024-01-18
撞正个饥饿时分,行到中环迫唔住去了「茶心酒意」隐世拉面店一尝招牌。🍜店内环境简洁明亮,坐低就点咗碗凉风红藏蟹高汤盐拉面。汤底清爽带嘅盐香,蟹味浓郁之余又鲜美得滞,好食得嚟唔开腥,仲要打卡靓仔泡泡造型,即刻一拍即合。再黎啲九味酱油汤拉面,啱哂爱咁浓味嘅我,慢煮叉烧厚实又滑溜,一啖肉一啖汤,喉咙嘅愉悦都似过山车咁抽高嗲!𠮶碗特级鸡白汤拉面就真系得意,滑鸡滑到想唱歌,感觉得到厨师个心机,卖相和风味都平易近人,仲唔使等太耐,忙中偷闲最啱。未食过呢家嘅蕃茄爱好者一定要试下佢哋个大阪芫荽和风蕃茄汤拉面,好似夏天琴声咁清新哄人,番茄味合埋芫荽简直系炸裂全场。唔驶讲得咁专业,总之就系一个字,正!口感顺滑弹牙,味道层次鲜明,环境朴实无华,食得开心,记得要提早揾位,呢度经常一座难求。实要大赞下,佢哋嘅服务都好亲切,喺繁忙嘅香港都能够揾到咁嘅好地方,真系要mark实,日后反反覆覆都会黎,无论系同三五知己一聚,抑或系自己独自享受美食嘅时光!👍🔥