近排肥妹仔西餐食得太多了,所以今晚就转下口味食港式茶餐厅!罗麦记可以话系一间比较新潮既茶餐厅,因为佢既装修系行怀旧既路线,但又一d都唔陈旧,好有味道,肥妹仔我就几欣赏啦~虾多士 $60有五大件虾多士,多士大大份,焗得香脆可口,多士面上舖了一层虾胶,虾胶系已经切得好碎,捞咗肥猪肉,所以好滑,亦都有虾味,好食!砖头白汁海鲜饭 $95呢个肥妹仔见枱枱都会叫,我都唔执输叫番个!佢有大虾,青口,大带子同埋鱼柳舖喺面到淋上白汁放入厚切面包焗,成件事好得意架!d大虾好新鲜,系新鲜唔梅果种,青口就大大只,个带子好爽口同大粒,鱼柳焗得微脆,大路货色!而面包砖入面既白饭捞埋白汁都几好食,重点系佢既饭焗得唔干,不错喔!麦sir乳鸽仔 $56乳鸽仔炸到脆卜卜,个调味适中,唔会过咸或过甜,肉质鲜嫩(可能系因为bb乳鸽),沾上少少准盐好好食,好少可以喺茶餐厅食到炸乳鸽,有gimmick 呀!避风塘鲜鱿 $58呢碟肥妹仔我觉得最好食,因为佢既避风塘鲜鱿系做到大排档果种获气同风味!鲜鱿新鲜爽口,而佢既配料就非常惹味,重蒜味同微辣,脆卜卜既鲜鱿加上香口惹果既蒜粒,thumbs up!!!!!无骨海南鸡饭 $65呢个海南

虾多士 $60

砖头白汁海鲜饭 $95

麦sir乳鸽仔 $56

避风塘鲜鱿 $58

无骨海南鸡饭 $65
呢个海南鸡都算滑,不过个油饭就无味味,肥妹仔我好钟意食油饭架,呢个可以整得更好!

香滑奶茶 $18
好滑,个茶底好香,钟意饮奶茶既朋友一定要试下,入口好顺口,一d涩味都无,出色~

以后肥妹仔想食大排档同茶餐厅既时候又多一个选择lu!!!
2018-07-26