2021-08-03
之前分别试过晚饭小菜同早餐,小菜系唔错但早餐就反而麻麻(可能系唔同厨师嘅关系),今次都系去食晚饭。分别点了西湖牛肉羮、酥炸鲮鱼球同避风塘茄子。先讲西湖牛肉羮,呢味𩠌喺茶餐厅好少见,上枱时见到我谂起码够七至八个人食。个羮好多芫荽,食落去好香,同埋都好多豆腐同牛肉,好足料。另外建议加落啲饭度食,好似食泡饭咁,系另一个食法,味道唔错。至于酥炸鲮鱼球,好大粒,同埋面层好脆,最紧要佢个蚬蚧酱,闻落去好香花雕酒味,而且都几多粒蚬肉,粒鲮鱼球点落去食简直系一流。最后到避风塘茄子,炸蒜够晒多,而且热辣辣,个脆浆调得唔错,食落去个皮唔厚同好脆,啲茄子又唔油,仲系软软哋身,外脆内软,口感几好。总括嚟讲食咗两次小菜,呢间真系唔错,每次未点𩠌就俾碗例汤你先,而且佢啲炸嘢特别出色,值得推介。
西湖牛肉羮
酥炸鲮鱼球