2023-06-12
淘大商场真系有好多食肆,今次嚟咗呢间茶舍买外卖返去俾屋企人食。最钟意啲餐厅大大个餐牌摆晒喺门口,唔使入去已经知道可以嗌乜嘢食。个餐牌真系好吸引,有好多嘢都想试。屋企人见到茶餐厅餐牌竟然有炸软壳蟹芥茉酱吐司,话想试吓。因为系外卖,所以佢哋将个炸软壳蟹同个吐司分开摆落盒。食之前将个炸软壳蟹夹返落个吐司入边就靓仔晒啦😆个炸软壳蟹好好味,好Juicy好厚身。配埋个芥末酱就劲好味。食呢个炸软壳蟹吐司一啲都唔邪恶,因为入边有好多好多蔬菜。食到最后先发现原来个吐司系用一块好厚身嘅面包中间切开,但系又唔会切断尾,之后将好多嘅生菜蕃茄加入去,自己再将炸软壳蟹放埋入去就好似一个包包咁,个底唔会溜汁。香辣肉酱Pizza俾到我好多惊喜。首先未食过咁样配搭嘅Pizza,亦都未见过会成棵咁长嘅rocket放喺Pizza面度,惊你唔够食咁🤣。个Pizza皮系厚身脆饼干,就算外卖拎到返屋企个Pizza边都仍然系好脆,意想不到咁好味。跟嚟嘅炸薯条上面沾咗粉,所以特别脆。菠萝蕃茄三层芝士焗猪就来得比之前两款平凡,但猪扒都系好淋,大块同埋啲饭都有少少炒底。冇特别影嘅奶茶原来好出色,我嗌咗少甜,唔似传统茶餐厅好激烈𠮶种,有啲
香辣肉酱Pizza俾到我好多惊喜。
跟嚟嘅炸薯条上面沾咗粉,所以特别脆。
冇特别影嘅奶茶原来好出色,我嗌咗少甜,唔似传统茶餐厅好激烈𠮶种,有啲似马来西亚嘅拉茶,总之好好饮啦。
茶餐厅整体感觉干净企理,员工亲切有礼,我喺度等外卖嘅时候,佢哋都不停叫我「坐低等啦」,都见到 侍应对其他客人彬彬有礼,唔会好似传统茶餐厅侍应咁对客人呼呼喝喝,想舒舒服服唔想受气食一餐,嚟呢度都唔错。
后记,茶餐厅有张特大嘅椭圆餐枱,我谂坐七八个人都冇问题,好少会喺茶餐厅度见到,一家大细嚟就最啱啦。