2021-07-29
话说……好耐都冇食过韩国野 成日都觉得韩国野都系辣既野同埋炸鸡为主 觉得唔太岩食 所以加加埋埋应该都有好几年冇食过韩国菜 咁岩去开荃湾 就系附近揾野食 见咁耐冇食过韩国菜 又未食过呢间韩阁 佢又系荃湾人气韩国菜 就行过去睇下有冇野岩食啦 朋友都系好耐之前食过一次 一睇餐牌朋友话多咗好多野食 以前冇咁多选择 睇图都几吸引 咁就拎飞等位入去食啦 当时餐厅都坐满人 不过都好快就可以入座 应该等左五至十分钟左右 一入到餐厅 餐厅好有韩式feel 播住韩文歌 但餐厅冷气就唔多够 坐底左都唔系好觉有冷气 好热下 咁我地都系入座前睇左餐牌 都谂好晒食咩 入到去就可以即刻叫我地两个人叫左六样野 大部分都系小食 冇叫主菜 惊会太饱 啲小食实左太吸引 好多都想试下铁板牛柳丝(一人份)系用铁板上 够晒热 系好多炒菜同埋牛柳丝 个酱汁系最好食 食落甜甜地 俾人感觉系食完一啖系有想食第二啖既 牛柳丝好淋 成个搭配系好夹 呢个仲会跟餐送返个牛骨清汤 一上枱已经闻到好香牛味 朋友饮左话好好味海鲜煎饼 餐牌入面既煎饼都有好多款 但海鲜就系人气 咁就要试下喇 煎饼都几大份 一份可以分成八件 煎饼热辣辣 海鲜系有鱿鱼同埋
海鲜煎饼 餐牌入面既煎饼都有好多款 但海鲜就系人气 咁就要试下喇 煎饼都几大份 一份可以分成八件 煎饼热辣辣 海鲜系有鱿鱼同埋虾 几好味 唔会话好油
紫菜肉松蛋卷 呢啲蛋卷系韩国必食既野 蛋卷又系有好几款 我地拣左呢款系新菜式 最中意试新野 蛋卷一份有六件 蛋卷上面摆满晒紫菜同肉松 蛋卷望落层次分明 好清楚睇到一层层 食落蛋系好滑身 滑lulu 好香蛋味 紫菜肉松配蛋卷又几夹
小食叫左三款炸物 将军澳开新分店所以做梗优惠好抵食 叫左一份黄金带子同埋一份紫菜粉丝卷 两样小食都系每样各有四旧 黄金带子就正正常常 但紫菜粉丝卷就觉得麻麻地 佢外层系炸到金黄色好脆身再加埋紫菜系几好味既 但入面既粉丝就唔太好食 感觉上配粉丝呢个配搭唔系好夹 怪怪地
另外 因为突然想食薯条 就叫左一份香草薯条 仲要系粗薯条 炸到热辣辣好香脆好好味
整体黎讲 除咗有啲热 其他野都好满意 食物几高质 果然系荃湾既人气韩国菜 价钱合理 好平好抵食 店员既服务态度好好 会主动问我地需唔需要水 值得一试
牛骨清汤
铁板牛柳丝