2008-11-24 45 浏览
其实荃湾区的泰国菜馆唔多, 金坊系其中一间, 于是揾日放工走去试下, 原来佢地系中国人做老板, 侍应同厨师系泰国人, 即系泰国唔晒的泰国菜馆, 唔同九龙城个d, 由上之下, 内而外都系泰国人我地叫左四款野食同一杯青柠梳打($16)试下, 首先系烧猪颈肉($42), 唔系热到辣口个只, 而且无咩炭烧味, 应该都系电炉烧, 猪颈肉比较林, 边位烧得少少脆(其实我觉得可以再脆d), 但配上正宗泰式酸辣汁, 整体味尚算唔错我要左个佢地话正宗的泰式海南鸡饭($38), 有8-9旧鸡, d鸡当然无咩鲜味, 但都算嫩滑, 点佢地的自制酱汁食都几好味, 饭亦有淡淡的香茅同鸡油味, 但系就偏向油腻些少老婆则点了冬荫公金边粉($35), 都几足料, 有5,6只虾, 因为本人唔食得太辣, 所以只系试左几啖, 饮落去发觉都几辣, 带有香茅同番茄味, 但系唔够酸, 而且无落椰汁, 少了一份椰子的香味, 不过只可能系每位厨师唔同家乡的做法最后叫左两只烧鸡全翼($22), 呢个即叫即烧, 一定要试, 我地等左成15分钟, 佢地烧得好好味, 鸡翼用腌料腌过再烧, 热辣辣皮脆肉嫩, 但系又唔㶶㖞, 唔需要点沙嗲酱已经
其实荃湾区的泰国菜馆唔多, 金坊系其中一间, 于是揾日放工走去试下, 原来佢地系中国人做老板, 侍应厨师系泰国人, 即系泰国唔晒的泰国菜馆, 唔同九龙城个d, 由上之下, 内而外都系泰国人

最后叫左两只烧鸡全翼($22), 呢个即叫即烧, 一定要试, 我地等左成15分钟, 佢地烧得好好味, 鸡翼用腌料腌过再烧, 热辣辣皮脆肉嫩, 但系又唔㶶㖞, 唔需要点沙嗲酱已经好好味, 简直系只超水准的烧鸡翼

以荃湾来说, 呢间泰国菜馆可以系坐亚望冠, 得闲可以试下
烧关刀鸡翼
烧猪颈肉