2019-03-03
荃湾近杨屋道有条食街(豆腐花好平个度),成日都有唔同既小食店/特色野进驻,而最近几年台饮风愈来愈劲,系香港开到成行成市,呢度都唔例外,今日我行过呢头,净系呢条街都数到4,5间,有d我都饮过,但呢间就真系最近先见有,应该系新野,所以都唔谂买返几杯同我fd试下,试完都几好值得介绍下比大家饮品种类都算多,岩唔同口味既大家唔知饮咩好既我地,我就试佢店铺推介既头三杯😂3杯望落都几好咁大甲芋头鲜奶、黑糖波霸鲜奶、珍珠红茶拿铁黑糖波霸鲜奶既黑糖花纹好靓,底部暖暖的珍珠,就知佢系煮好就上,饮前记得摇匀,唔系就上冻下暖~ 而佢既珍珠系用台湾的黑糖及珍珠熬煮2小时,有香甜浓浓黑糖味,珍珠都好烟韧Q弹,口感十足,我朋友都话佢杯珍珠红茶拿铁既珍珠好食,而且红茶都几香醇而大甲芋头鲜奶材料好多~~差唔多一半都系芋头粒及芋蓉,之后搭上一半鲜奶,未饮已经觉得味道一定浓郁。而饮之前,3杯望落都有渐层效果,而呢杯我觉最特别,最底系芋头肉,中层系芋蓉,顶层系鲜奶,都系记得要的摇匀才饮,饮落好绵滑香甜。
饮品种类都算多,岩唔同口味既大家
大甲芋头鲜奶、黑糖波霸鲜奶、珍珠红茶拿铁