6天前
荃湾广场附一间家常小店,真系荃湾友介绍先会揾到,记得几年前黎食过,舖头唔大,装修唔华丽,但一阵阵麻辣香飘出嚟,已经足够吸引人停低脚步最平民嘅系𠮶碟手撕包菜,用火候炒到菜叶微焦,仲带住浓浓嘅锅气,啖啖脆甜又唔会觉得油腻,食完仲忍唔住再叫一碟。酸菜鱼选用鲜嫩嘅鲩鱼,藤椒汤底酸得嚟够开胃,仲有少少麻得刺激,友人话:呢碗酸菜鱼闻落已经觉得正,入口就更加出色口水鸡又系一大推介,冇乜多余嘅花巧,实实在在用心整。鸡肉鲜嫩,辣汁香浓,每啖都充满辣味与麻香,但唔会过头。荃湾友提醒,呢度嘅辣度比平时重手,平时食小辣嘅,记得试下佢哋特别推介嘅「BB辣」,稳阵啲主打麻辣小炒,菜式简单但够有力,配料用得实在,啲味道都入晒心。舖位喺荃湾广场附近,但唔系人流最旺嘅地段,正因如此,先有一份难得嘅静谧同亲切感,好似街坊介绍嘅秘密基地咁,食过一次,肯定会再嚟