2023-04-25 121 浏览
荃湾三坡坊系出名大排档,同朋友黎𠮶阵,我哋就想试下佢哋嘅招牌美食。但系偶然发现咗一间叫做「醉潮馆」嘅餐厅,我哋就被呢度古朴嘅装潢吸引住咗。所有嘅桌椅都系用木制品打造嘅,好似置身古乡之中咁🤣🤣🤣首先上嚟嘅系红虾干芥兰煲,香气四溢,热辣辣嘅芥兰好嫩,再加上虾干肉碎酱汁嘅香味,真系令人垂涎欲滴👍🏻然后,砵酒脆肉鲩煲出现啦,炸脆嘅肉腩加上香浓嘅砵酒味道超级惹味😍不过最惊喜嘅,莫过于海胆炒饭啦🤤❤️整个盘子都系新鲜嘅海胆,放喺尤鱼或芥兰炒饭上面,根本停唔到口🤣🤣最后,我哋拣咗笼中红烧乳鸽,呢道小菜真系令人惊喜。乳鸽被放喺一个大笼仔入面,睇起黎好有心思,口感都好滑嫩,我哋食得好满足😋❤️当然,食得咁有镬气嘅小菜,就要搭配啲好酒先至可以享受到最好嘅味道。我哋拣咗枝蓝妹啤同天地一号,正丫!