2018-08-22
是夜约咗朋友喺荃湾开饭,朋友居于荃湾多年,抛出了几个食饭的地点由我选。呢排夏日炎炎,无咩胃口,带有微微醋酸的寿司饭应该几开胃,于是便选择了爆丼丼。铺头在一条不太知名的街道,如果不是朋友带路,我肯定不会懂得去。店内除了鱼生丼、海鲜丼,还有其他熟食丼和小食。第一次来,就让我试试这家店鱼生丼的水准吧!我叫了极上鱼生丼,材料有海胆、三文鱼腩、油𫠐鱼、帆立贝同赤虾。呢碗丼入面,我最钟意就系三文鱼腩同赤虾🦐,三文鱼腩肥美,鱼脂的浓郁芳香在嘴内徘徊不散,令人回味。赤虾同样新鲜,食虾都怕有腥味,呢只虾虽然大,但系没有腥味,值得一赞! 其实帆立贝和海胆也不错,可惜海胆的份量比较少,如果可以多啲就好啦。下次试下佢另一个丼先,我见隔离台食,半个丼都系海胆。朋友叫了北海丼,材料就有三文鱼、三文鱼籽、帆立贝、剑鱼、油𫠐鱼同拖罗蓉。我朋友话呢个丼入面,佢觉得帆立贝最新鲜、最好味。我地交换左 d 鱼黎食,我觉得拖罗蓉都好 okay 㖞 👍🏼时间过得好快,原来呢个朋友已经识左十年,人越大,越体会到人来、人往的感慨。回想起,我地由倾想升边间大学、入边个系去到宜家倾结婚计画,呢十年,好开心有你同行 💕希望我地可以 fri
时间过得好快,原来呢个朋友已经识左十年,人越大,越体会到人来、人往的感慨。回想起,我地由倾想升边间大学、入边个系去到宜家倾结婚计画,呢十年,好开心有你同行 💕希望我地可以 friendship forever 😊😊